Yüksek Tuzlu Gıdalar Mikrobiyomları Ayarsızlaştırıyor

Yüksek Tuzlu Gıdalar Mikrobiyomları Ayarsızlaştırıyor

Farelerde yapılan çalışma, sodyum alınımıyla bağırsak mikroplarının yeniden dengelenmesinin bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir.

Artık sadece doktorunuz tuzlu yiyecekleri azaltmanızı söylemiyor, bağırsaklarınız da size bir sinyal göndermeye çalışıyor olabilir.

Araştırmacılar farelerin yüksek tuzlu bir gıda yedikten sonra bağırsak bakterilerinin önemli ölçüde değiştiğini gözlemledi (Nature 2017, DOI: 10.1038 / nature24628).

Bilim adamları, bu diyetin yüksek tuz alımının sebep olduğu bazı olumsuz sağlık etkilerini iyileştirmeye yardım edebileceğini ve gelecekteki tedavilere yol açabilecek bir bulgu olduğunu söylüyor.

Berlin Medikal Üniversitesi Moleküler Tıp ve Charité Alman Deneysel ve Araştırma Merkezi’nden Nicola Wilck ve ekibi tarafından yürütülen araştırmada, bir grup fareye yüksek tuzlu bir diyet uygulanırken başka bir gruba normalde öğün verildi.

Üç haftalık diyet sonunda ekip, bağırsaklarında bulunan mikropları tanımlamak için hayvanların dışkısındaki ribozomal DNA dizisini okuyarak sonuçları bir makine öğrenme algoritmasıyla birleştirdi. Sadece 14 günlük değerlendirmeden sonra araştırmacılar, daha fazla tuz tüketen farelerin, kendilerine özgü bakteri olan Lactobacillus murinus’un daha düşük seviyede olduğunu gözlemlediler.

Mikrobun fare sağlığındaki rolünü test etmek için Wilck ve ekibi yüksek tuz içeren hipertansiyonlu fareler ile aktif olarak indüklenen deneysel otoimmün ensefalomiyelit (EAE) adı verilen bir tür beyin iltihabı olan farelere L. Murinus verdiler.

Gerçek dünyanın koşullarının taklit edildiği laboratuvar tarafından üretilen bu hastalık, belirli tipte bir immün hücre olan TH17 hücresinin arızalanmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu hücreler ayrıca hayvanlarda ve çok fazla tuz tüketen insanlarda daha yaygın hale gelir.

L. murinus verildiğinde, hipertansiyonlu farelerin kan basıncını düştü ve EAE’si olanlar daha az inflamasyon gösterdi. Araştırmacılar ayrıca, bu farelere ikame bakteriler verildiğinde TH17 hücrelerinin sayısının azaldığını bulmuşlardır.

Bu sonuçlardan cesaret alan ekip, insanlarda küçük ölçekli ve sınırlı bir deneme yaptı. On iki sağlıklı erkek, 14 gün boyunca her gün 6 g tuz (NaCI) yuttu ve farelere benzer olarak, bağırsaklarındaki çeşitli Lactobacillus mikroplarının seviyelerinin azaldığı görüldü.

Wilck, “Fare mikrobiyomu günlük olarak değişir, ancak insanlarla karşılaştırıldığında, oldukça basit bir sistemdir” diyor. Örneğin, her yetişkin insanın mikrobiyomunda Lactobacillus yoktur. Bu nedenle, bu tip bakterilerin insanlarda probiyotik tedavi olarak uygulanmasını özellikle göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.

Stanford Üniversitesi’nden David Relman, bu sonuçların yalnız insanlara göre yorumlanamayacağını kabul ediyor. Relman, “Bu farelerde kullanılan tuz dozu, insanlar tarafından ilgili olan veya tolere edilenin çok ötesindeydi” diyor. Relman, Ancak başka insanlarla da iyi kontrollü çalışma yapılması gerektiğini söyledi. İnsan mikrobiyota bileşenlerinin bazı insanlarda hipertansiyonun desteklenmesinde diyet tuzunun etkisine aracılık etmede anlamlı bir rol oynadığı gösterilebilirse, çok büyük bir gelişme olacak” diye ekliyor.

Kaynak : acs.org

645 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!