Yüzme Mikropları Patojen Bakterileri Sudan Çıkarabilir

Yüzme Mikropları Patojen Bakterileri Sudan Çıkarabilir

Küçük, kendinden tahrikli robotlar bakterileri yakalar ve su içmek daha güvenli hale gelmesine yardımcı olabilir.

Dünyadaki pek çok alanda temiz su eksikliği kalıcı, önemli bir halk sağlığı problemidir. Bir gün, minik robotlar, kirli suyun etrafında zum yaparak ve hastalıklara neden olan bakterilerin temizlenmesiyle bu soruna hitap etmeye yardımcı olabilir. Bilim adamları ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde bu amaca yönelik yeni bir gelişme olduğunu bildiriyor.

Patojenik bakterilerle kirlenmiş içme suyu, sivilceli tıbbi servis alanlarında uygun tedavi olmadan hayatı tehdit eden ciddi hastalıklara neden olabilir. Su, klor veya diğer dezenfektanlar ile dezenfekte edilebilir, ancak bazı sert bakteriler ve diğer mikroorganizmalar da çıkarılması zorlaşır.  Suyu bir dezenfektan kombinasyonu ile işlemek veya konsantrasyonlarını arttırmak yardımcı olabilir. Fakat suda kalırlar ve yan ürünleri insan sağlığına zararlı olabilir. Son yıllarda, araştırmacılar sudaki kirleticileri indirgemek ve yakalamak için kendinden tahrikli mikromotorların kullanımını araştırıyorlar. Bu çalışmanın sonucunda Diana Vilela, Samuel Sánchez Ordóñez ve arkadaşları, suyun bulaştığı bakterileri yok etmek için küçük robotlar üretip geliştirip geliştirmeyeceğini görmek istediler.

Takım, görevi yerine getirmek için “iki yüzlü” küresel parçacıklar tasarladı. Bir yüz magnezyum ile yapılır, su ile reaksiyona girerek mikrobotları itmek için hidrojen kabarcıkları üretir. Diğer yüz, gümüş nanopartiküllerin üst üste geldiği demir ve altın tabakalarından oluşur. Bakteriler altın çubuk  ve gümüş nanopartiküller tarafından öldürüldü. Laboratuar testleri, parçacıkların, magnezyum harcanmadan önce 15-20 dakika suda motor etrafında dönebileceğini gösterdi. Ve yüksek konsantrasyonda bakteri bulunan suyun içinde E. coli’nin yüzde 80’den fazlasını yakaladılar. Daha sonra, demirin manyetik özelliklerinden dolayı, mikrobotlar suda herhangi bir zararlı atık bırakmadan kolayca bir mıknatısla uzaklaştırılır.

Kaynak : sciencedaily.com

828 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!