Cansel Pehlivanoğlu
1997 Tekirdağ doğumluyum. Lisans eğitimimi Eskişehir Teknik Üniversitesinde Kimya Mühendisliği Bölümünden 2020 yılında mezun oldum. Şuan da Ar-Ge Mühendisi olarak tam zamanlı çalışmaktayım. Sürekli gelişime açık biri olarak araştırmayı ve öğrendiklerimi siz değerli okurlarla paylaşabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: malzeme bilimi, polimerler, sürdürülebilirlik, kimyasal teknolojiler.
5 gün önce
Çevre Haberleri, Çimento Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Laboratuvar Haberleri, Mühendislik Haberleri
Japonya’da hizmet dışı bırakılmış bir nükleer santralin kalın beton duvarlarında Roma beton deniz bariyerlerinin 2.000 yıldan uzun süre hayatta kalmasını sağlayan nadir bir mineral bulundu. Nagoya Üniversitesi araştırmacıları ve meslektaşları, Materials and Design dergisinde alüminöz tobermorit oluşumunun duvarların dayanıklılığını üç kat artırdığını bildirdi. Bu gelişme ile bilim insanları daha güçlü ve daha çevre dostu beton geliştirebilir. Nagoya Üniversitesi Çevre Mühendisliği …
Devamı »
2 hafta önce
Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Mühendislik Haberleri, Nanoteknoloji Haberleri
Fotoğraf -1 : Yaşlanan kuantum noktaları. Kredi: Daria Sokol / MIPT Basın Ofisi MIPT ve RAS Kimyasal Fizik Sorunları Enstitüsü’nden araştırmacılar, kimyasal yaşlanma yoluyla fiziksel deneyler için gerekli olan rastgele boyutta kuantum noktalarını elde etmenin basit ve kullanışlı bir yolunu geliştirdiler. Çalışma Materials Today Chemistry’de yayınlandı. Kolloidal kuantum noktalarının boyutları, elektromanyetik radyasyonu yaydıkları ve emdikleri frekansı belirleyen nano boyutlu kristallerdir. …
Devamı »
24 Aralık 2020
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Enerji Haberleri, Kimya Haberleri, Malzeme Haberleri, Mühendislik Haberleri
Günümüzde elektrikli ve hibrit araçlar büyük ilgi görüyor. Bu araçlar, 19. yüzyılın başlarındaki ilk tasarımlarından ve 1997’de seri olarak üretilen ilk hibrit araç Toyota Prius’un geliştirilmesinden bu yana uzun bir yol kat ettiler. O zamandan beri, elektrikli ve hibrit araçların pazardaki payı büyümeye devam etti ve bu yükseliş için sayısız rapora göre madeni yağ taleplerinin yanı sıra devam edeceği de …
Devamı »
15 Aralık 2020
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Kimyasal Haberleri
Doğal olarak salınan gazlardan dolayı Himalayaların vadilerinde büyük miktarlarda yeni parçacıklar oluşabilir ve dağ rüzgarları ile yüksek rakımlara taşınabilir ardından üst atmosfere enjekte edilebilir. Yayılan parçacıklar sonunda bulut yoğunlaşması için çekirdek görevi görerek iklimi etkileyebilir. Parçacık oluşumu ve kaynakları hakkındaki bu yeni bulgular, geçmiş ve gelecekteki iklimin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır. Helsinki Üniversitesi Atmosfer ve Yer Sistemi Araştırma Enstitüsü’nden …
Devamı »
5 Aralık 2020
Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Laboratuvar Haberleri, Malzeme Haberleri, Polimer Haberleri
Polimerler yaygın olarak önlük ve yüz maskeleri gibi kişisel koruyucu ekipmanları (KKD) yapımında kullanılır. Bununla birlikte, bu malzemelerin üretiminde ki polimer seçiminde fiziksel özellikleri dışındaki özelliklerine çok dikkat edilmez. Nottingham Üniversitesi, EMD Millipore ve Marburg Philipps Üniversitesi’nden bilim insanları, bir virüse bağlanacak ve KKD’de kullanım için inaktivasyonunu hızlandıracak malzemeleri belirlemeye yardımcı olmak için malzemeler ve virüs benzeri parçacıklar arasındaki etkileşimleri …
Devamı »
24 Kasım 2020
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Mühendislik Haberleri, Plastik Haberleri
Plastik atık, ACDC sayesinde saf siyah grafen olarak geri dönüştürülüyor. Rice Üniversitesi bilim insanları, gezegenin çevresel sorunlarından biri olan atık plastikleri verimli bir şekilde kullanmak için çalışmalar yapıyorlar. Kimyager James Tour’un laboratuvarı, atık plastiği flaş grafene dönüştüren bir yöntem üzerinde çalışıyor. Ayrıca yürütülen bu laboratuvar çalışması American Chemical Society dergisi ACS Nano’da yayınlandı. Basitçe üretim prosesi, bir karbon kaynağının sıcaklığını …
Devamı »
14 Ekim 2020
Çevre Haberleri, Eğitim Haberleri, Geri Dönüşüm Haberleri, Kimya Haberleri, Kompozit Haberleri, Laboratuvar Haberleri, Malzeme Haberleri, Mühendislik Haberleri, Polimer Haberleri
Devrim niteliğindeki ‘yeşil’ tuğla ve yapı malzemeleri, Avustralyalı bilim adamları tarafından keşfedilen yeni bir kauçuk polimer türü sayesinde geri dönüştürülmüş PVC, atık bitki lifleri veya kumdan yapılabilmektedir. Bir Avrupa dergisi olan “Chemistry” dergisinin “Young Chemist” sayısındaki araştırmacılar, kükürt ve kanola yağından yapılmış olan kauçuk polimerin geleceğin inşaat malzemelerini oluşturmak için dolgu maddeleri ile sıkıştırılabileceğini ve ısıtılabileceğini dile getirdiler. Flinders Üniversitesinde …
Devamı »