İrem Erbil
İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünde üçüncü sınıf öğrencisiyim. Çevre ile ilgili gelişmeleri takip etmeyi, bu konularda araştırma yapmayı seviyorum. İnovatif Kimya Dergisi'nin haber çeviri ekibine ilgi alanlarım hakkında daha çok bilgi sahibi olup bunları paylaşmak için gönüllü olarak katıldım.
3 hafta önce
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Enerji Haberleri, Kimya Haberleri
Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan’daki çeşitli kurumlara bağlı bir araştırma ekibi, ana bileşen olarak karbondioksit kullanarak jet yakıtı üretmenin bir yolunu geliştirdi. Grup, Nature Communications dergisinde yayınlanan makalesinde, süreçlerini ve verimliliğini anlatıyor. Bilim insanları atmosfere salınan karbondioksiti azaltmanın yollarını ararken, belirli iş sektörlerine yoğunlaştılar. Bu sektörlerden biri, ulaşımla ilgili karbondioksit emisyonlarının yaklaşık % 12’sini oluşturan havacılık endüstrisidir. Havacılık endüstrisindeki karbon …
Devamı »
18 Aralık 2020
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Sağlık Haberleri
Atık su denetlemeleriyle COVID-19 enfeksiyonlarındaki değişiklikleri doğru bir şekilde belirlemek artık gerçek oluyor. Environmental Science & Technology’de yayınlanan yeni bir çalışma, virüsü yalnızca atık su örneklerinde tespit etmekle kalmayıp aynı zamanda enfeksiyon oranlarının yükselip ya da düştüğünü de izleyen bir yöntem tanımlıyor. Enfekte olanlar virüsü boşaltım sistemi sonunda dışarı attığı için sağlam bir COVID-19 kaynağı olan atık suyu denetlemek; halk …
Devamı »
7 Aralık 2020
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Kimyasal Haberleri, Sağlık Haberleri
COVID-19 pandemisi başladığından beri, Dünya atmosferindeki bazı kirletici seviyelerindeki önemli düşüşler hem uzay hem de yer temelli gözlemlerle gösterildi. Bununla beraber bilimadamları bu düşme seviyesinin ne kadarının pandemiyle ilgili olan karantinadan kaynakladığını ve bunun ne kadarının salgınsız bir 2020’de meydana gelebileceğini bilmek istediler. COVID olmayan 2020 modelini geliştirmek için kullanılan bilgisayar programında, NASA araştırmacıları şubat ayından beri pandemi kısıtlamalarının, azotdioksit …
Devamı »
8 Kasım 2020
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Kimyasal Haberleri, Tarım Haberleri
AB Nitrat Direktifi’nin amacı, su kaynaklarının kirliliğini önlemek için çevreye sızan nitratları azaltmaktır. Bunun yaygın olarak kabul edilen yönü ise, topraktaki ve sudaki nitratlar gibi yüksek seviyelerde besi maddesinden kaynaklı zarar görebilecek tehlikedeki bitki türlerini korumaya yardımcı olacağıdır. Bununla birlikte; Göttingen, Utrecht ve Zürih Üniversiteleri de dahil olmak üzere uluslararası bir araştırma ekibi, tehdit altındaki birçok bitki türünün bu politika …
Devamı »
18 Ekim 2020
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Sağlık Haberleri
Yeni araştırma, hava kirliliğinin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Koronavirüs salgınına ölümcül bir etkisi olabileceğini açığa çıkarıyor. The Innovation dergisinde yayınlanan bir araştırma, uzun süre maruz kalınan kentsel hava kirliliğinin COVID-19’u bazı insanlar için daha şiddetli hale getirebileceğini gösteriyor. Emory Üniversitesi’nden yardımcı yazar Donghai Liang bir cümlesinde, “Hem uzun süre hem de kısa süre maruz kalınan hava kirliliğinin, insan vücudunda oksidatif stres, …
Devamı »
3 Ekim 2020
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Tarım Haberleri
Yeni bulunan kanıtlara göre, yeniden büyüyen ormanlar, Amazon’daki yaygın ormansızlaştırılmadan salınan karbon dioksitin sadece küçük bir parçasını emiyor. İkincil ormanlar (daha önceden ormanları yok edilen bölgelerin tekrar ağaçlandırıldığı bölgeler) net karbon emisyonlarıyla mücadele etmeyi ve iklim değişikliğini hafifletmeyi amaçlayan politikaların önemli bir bölümünü oluşturur. 2017’de Brezilya Amazon’larında neredeyse 130.000 kilometrekare ikincil ormanlar vardı -bu kabaca İngiltere’nin büyüklüğüne eşdeğerdir. İklim hedefleri …
Devamı »
25 Eylül 2020
Çevre Haberleri, Dünya Haberleri, Eğitim Haberleri, Kimya Haberleri, Sağlık Haberleri
Bilim insanları, ilk defa insan doku ve organlarında mikro- ve nano-plastik parçacıklar tespit etti. Plastik parçacıkların gezegenin her köşesini kirlettiği ve sayısız hayvan türüne sızdığı bilinirken, mide- bağırsak yolundan geçebilecekleri gerçeğinin dışında insan vücudundaki varlıkları hakkında çok az şey biliniyordu. Fakat son gelişmelerde araştırmacılar, plastik parçacıkların beyinde ve vücut dokularında birikebileceğini buldular. Bu parçacıklar oldukça küçüktür: Mikroplastikler 5 milimetreden daha …
Devamı »