Bilim İnsanları, Hafif Yapıda ve Boş Metal İpliklerden Ürettikleri Köpük Benzeri Maddeyi Kullanarak, 0.50 Kalibrelik Mermileri Durdurmayı Başardı

Bilim İnsanları Hafif Yapıda ve Boş Metal İpliklerden Ürettikleri Köpük Benzeri Maddeyi Kullanarak 050 Kalibrelik Mermileri Durdurmayı Başardı

Bilim insanları, hafif yapıda ve boş metal ipliklerden ürettikleri köpük benzeri maddeyi kullanarak, 0.50 kalibrelik mermileri durdurmayı başardı.

Hemen herkesin bildiği John Wick filminde kahramanımız, üstünde siyah takım elbisesiyle biri kafaya, biri göğüse olmak üzere iki darbeyle rakiplerini devreden çıkartır. Bu esnada kendisine gelen kurşunlar, özel yapılmış kurşun geçirmez takım elbisede kalır. Kurgusal mı? Düşündüğünüz kadar değil.

Araştırmacılar, ağır makineli tüfeklerin ya da keskin nişancı tüfeklerinin kullandıklarına benzer .50 kalibrelik mermilere karşı koyabilen, hafif ve dayanıklı bir malzeme üretti. Bu metal köpük, çelik zırhlar kadar etkili bir koruma sağlasa da ağırlık anlamında çok daha pratik. Çelik zırhların yarı ağırlığındaki bu zırh malzemesine, kompozit metal köpük (CMF) adı verildi. CMF, sadece normal mermilere karşı değil, zırh delici mermiler karşı da oldukça başarılı sonuçlar veriyor.

North Carolina State Üniversitesi’nden mühendis ve malzeme uzmanı Afsaneh Rabiei, CMF zırhın homojen çelik zırhların yarı ağırlığında olduğunu ve aynı seviyede koruma sağladığını söylerken, bu malzeme sayesinde araçların performanslarının ve yakıt verimliliklerinin artış göstereceğini ifade etti.

Rabiei, daha önce de kompozit malzemeler üzerinde çalışmıştı. Bugünlerde de üniversitenin Gelişmiş Malzeme Araştırma Laboratuvarı (AMRL)’nin başında bulunuyor. Laboratuvarda yapılan araştırmalar sonucunda bu yeni köpük benzeri madde ortaya çıkarıldı.

Testlerde adeta kurşun yağmuruna tutulan CMF, ne kadar dayanıklı olduğuna göre değerlendirildi. Bu deneylerde CMF, zırhın merkezinde kullanıldı. CMF’nin ön kısmında seramik bir tabaka, arka tarafında ince alüminyum kullanıldı.

CMF tabaka, kinetik enerjiyi büyük oranda emmeyi başardı. Yuvarlak mermilerde %72-75, zırh delici mermilerde %68-78 oranında enerji emilimi sağladı.

Araştırmacılar, maddenin daha da geliştirilebileceğini söylüyor. Maddenin içinde bulunan hava cepleri, darbelerin emilimine yardımcı oluyor. Yine de şu andaki haliyle bile CMF oldukça verimli şekilde kullanılabiliyor.

Malzeme hakkındaki çalışmalar ve bulgular, Composite Structures dergisinde yayımlandı. Mermiyi durduran bu maddeyle ilgili hazırlanan videoyu da hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak : webtekno.com

549 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!