Magnezyum Kemik Kırıklarını Önleyebilir

Birleşik Krallık’taki Bristol Üniversitesi ve Kuopio’daki Doğu Finlandiya Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü yeni bir araştırmaya göre düşük seviyedeki magnezyum, kemik kırılması riskini arttırabilir ve tam tersine, yüksek seviyedeki de sakatlık durumunun sebebini uzaklaştırabilir.

Bulgular European Journal of Epidemology dergisinde yayımlandı ve ekip, Bristol Üniversitesi Kas-İskelet Araştırma Birimi’nden araştırma görevlisi Dr. Setor Kunutsor önderliğinde  yürütüldü.

Kemik kırılmaları, yaşlılık süresince en engellenebilir sakatlık sebeplerinden birisidir. Her yıl Birleşik Devletler’de yaklaşık 6 milyon insanın bir kemiğini kırdığını, ve kalça, omurga ve önkol kırıklarının neredeyse %75’inin, 65 yaş ve üstü kişilerde görüldüğü tespit edilmiştir.

Kalsiyum ve D vitamini sağlıklı kemiklerin devamında anahtar roller üstlenir. Ek olarak, bazı önceden yürütülmüş çalışmalar magnezyum eksikliğinin artmış osteoporoz riski ile ilişkili olduğu için magnezyumun kemik sağlığını arttırdığını ileri sürmüştür. Magnezyum, en önemli minarallerden biridir ve anormal şekildeki düşük magnezyum seviyeleri, D vitaminini ve kemiklerdeki kalsiyum dengeleşimini engeller.

Bu yeni araştırma magnezyumun kemik kırılmalarındaki spesifik etkilerini soruşturmaya yöneliktir.

Magnezyum ve Kemik Kırılmaları Arasındaki İlişki

Çalışma, klinik olarak 20 yıl boyunca takip edilmiş 2.245 adet orta yaşlı erkeğin geniş bir nüfus örneğini baz alıyordu.

Bu süre içerisinde araştırmacılar, düşük magnezyum seviyesindeki serumu alan katılımcıların önemli ölçüde kemik kırılması riskine sahip olduklarını bulmuşlardır. Bu ilişki kalça kırıklarında çok güçlüydü.

Yüksek magnezyum seviyesine sahip erkekler %44 daha az oranda kemik kırılması olasılığına sahipti. Ek olarak 20 yıllık periyot süresince, çok yüksek magnezyum seviyesine sahip 22 erkeğin hiçbirinde kemik kırılması yaşanmadı.

Yüksek seviyedeki magnezyum seviyeleri 2.3 mg/dl ‘den daha fazla olacak şekilde tanımlandı.

Aynı çalışma, diyetteyken alınan magnezyum ve kemik kırılmaları arasındaki bağı da sorguladı ve hiçbir ilişki bulamadı. Araştırmacılara göre bu durum, önceki çalışmalarla bir istikrar içerisindedir.

Magnezyum Takviyesi Kırıkları Önleyebilir

Dr. Kunutsor: ‘’Bulgular, düşük serum magnezyum konsantrasyonlarının önlenmesinin, kırıkları risk önleme konusunda kanıtlanmamış, ancak umut verici bir strateji olabileceğini düşündürmektedir.’’ diyor.

Yazarların açıklamasına göre iyeceklerden ve sudan alınan magnezyum, kandaki magnezyum seviyesini, özellikle bazı tedavi sürecinden geçen veya sindirim sistemi bozukluklarına sahip yaşlılarda da otomatikman yükseltmeyebilir. Yazarlar bunun yerine, öncelikle bu koşulların iyileştirilmesini ve takviye almanın kandaki magnezyum seviyesini yükseltmede etkili bir yol olabileceğini öneriyorlar.

Doğu Finlandiya Üniversitesi’nden baş araştırmacı Prof. Jari Laukkanen, bulguların ve magnezyum takviyesinin potansiyel iyileştirici rolünü şu sözlerle açıklıyor: ‘’Bütün kanıtlar gösteriyor ki serumdaki magnezyum konsantrasyonunu yükseltmek, gelecekteki kırık risklerine karşı bir koruma gösterebilir. Bununla beraber, iyi tasarlanmış magnezyum takviye denemelerinin bu potansiyel iyileştirici çıkarımlarını sorgulamasını gerekir.’’

Araştırmacılar, bulgularının halk sağlığı üzerindeki etkisini vurgular ve kemik kırıkları açısından daha yüksek risk altındaki çoğu yaşlı ve orta yaşlı kişilerin de kanında düşük magnezyum düzeylerine sahip olduklarını not eder. Magnezyum eksikliği herhangi bir belirti yaratmamakta ve tıbbi uzmanlar magnezyum eksikliğini rutin bir mesele olarak test etmediklerinden dolayı tanımlamakta güçlük çekiyorlar.

Kaynak : medicalnewstoday.com

2.073 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!