Yeni Şeffaf İletken Madde Keşfedildi!

Yeni Şeffaf İletken Madde Keşfedildi

Bilindiği üzere, iletkenliğe sahip kalın film benzeri maddeler, elektronik alandaki en büyük atılımlardan biri olarak görülüyor. Bu alanda son dönemlerde ciddi bir ilerleme kaydedilmemiş olsa da, yakın zamanda ortaya çıkartılan yeni bir bulgu, bu alanda bir nebze de olsa ilerleme yaşandığına işaret ediyor. Zira ABD’li bir grup bilim insanı, geçtiğimiz günlerde bu alandaki çalışmalarını tamamlayarak, yüksek iletkenliğe sahip şeffaf bir nano ölçekli film benzeri madde oluşturmayı başardıklarını iddia etiler.

ABD Minnesota Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, daha fazla elektronik hızı ve daha iyi güneş enerjisi performansı sunması açısından son derece verimli olabilecek, şimdiye kadar elde edilen en yüksek iletkenliğe sahip, şeffaf yapıda, bir nano ölçekli film benzeri bir madde ürettiler. Normal şartlarda, bu tip film benzeri iletken maddelerde bulunan az bant aralığı, üretilen yeni maddede büyük oranda giderilmiş bulunuyor. Öyle ki, söz konusu bant aralığı, yeni maddenin yüzeyinin şeffaf olması sağlanarak, daha geniş hale getirilmiş ve bu sayede iletkenlik miktarı da en üst seviyeye ulaştırılmış. Minnesota Üniversitesi Kimya Mühendisliği ve Madde Bilimi Ana Bilim Dalı profesörü ve çalışmanın koordinatörü Bharat Jalan da, söz konusu madde için, “yüksek iletkenlik ve geniş bant aralığı bu maddeyi, elektronik göstergeler, dokunmatik ekranlar ve güneş pilleri de dâhil olmak üzere pek çok elektronik aygıtta kullanılabilen optik şeffaf iletkenlik açısından, ideal bir madde yapıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Elektronik alanda kullanılan, şeffaf iletkenliğe sahip maddelerde kullanılan Indium adlı maddenin maliyeti artırdığını ifade ene Jalan, maliyeti düşürmek adına yeni yollar aradıklarını ve bu sebeple, kalay, metal ve oksitten meydana gelen bir oluşumun geliştirildiğini belirtti. Bu sayede baryum, kalay ve oksijen kombinasyonu oluşturmayı başardıklarını anlatan Jalan, böylece en etkin iletkenliğe sahip olan söz konusu yeni şeffaf malzemeyi daha ucuza ürettiklerini dile getirdi. Bu sayede, söz konusu malzemenin, sonraki süreçlerde, sayısız elektronik cihaz için mükemmel bir kaynak olarak kullanılabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak : vetekno.com

1.377 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!