Antibiyotiklerin Yerine Geçen Organik Asitler
Hayvan çiftliklerindeki çiftçiler, katkı maddelerini, büyümeye yardımcı antibiyotiklere tercih ediyorlar.
Hayvan yemi reçetelerinde antibiyotiklerin yerini organik asitler alıyor.
Antibiyotikler, büyüme destekleyicilerden uzaklaşırken, kısa zincirli organik asitler, kimyasal üreticileri tarafından, çiftçilere, antimikrobiyal direnci etkilemeden et üretimini artırmaya yönelik çalışmalar yaptırıyor.
Özel bir kimya şirketi olan Oxea, Almanya’nın Oberhausen’daki fabrikasında, propionik asit, bütirik asit ve izobutirik asit gibi kısa zincirli organik asitlerin üretimini artıracak şekilde planlanan tesis büyümesini tamamladı.
Geçen ay İsveç’in Perstorp kentinde, yıllardır çalışılan hayvansal besinlerle ilgili ilk defa üretilen, valerik asit denilen bir organik asit üretimi başladı. Yine geçen ay bir Fransız endüstriyel biyoteknoloji firması olan Metabolik Gezici, fermantasyonla bütirik asit üreten bir tesise yatırım yapacağını açıklamıştı.
Üç şirkette, çiftçilerin organik asit ve türevlerine olan taleplerini, antibiyotik büyüme promotörü içermeyen hayvan yemi bileşenleriyle karşılıyor. 2006’da antibiyotik büyüme promotörlerinin tümü, en büyük organik asit pazarı olan Avrupa’dan atıldı. Kullanımı ABD’de 1 Ocak itibariyle yasaklandı ancak Asya’da hala hayvan gıdalarında bulunabiliyor.
Oxea Karboksilik Asitler Müdürü Christoph Balzarek, “Özellikle Asya ve Amerika’da, butirik ve propionik asidin gerekli tuz ve esterlerinin, antibiyotik büyüme promotörü içermeyen hayvan yemi üretiminde kullanılması için talep artmaktadır” diyor.
Antibiyotiklerin, mide bağırsak kanallarındaki konaklarında, besin tüketen bakterileri engellediği için büyümeyi desteklediği düşünülüyor. Ancak aşırı antibiyotik kullanımı, bakterilerin dirençli hale gelmesine neden olabilir. Bu durum hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi bir tehlike arz edebilir. Yıllardır bakteri çoğalması ve birikimini azaltmak için hayvan yemlerine organik asitler eklenmiştir. Avrupa Besin Maddeleri Birliği olan Fefana’ya göre hayvan besinlerine yüksek miktarda beslenen organik asitler, bağırsak bakterilerinin metabolik süreçlerini ve direncini bozuyor. 2006 antibiyotik yasağı sonrasında, Avrupa’daki domuz çiftçileri organik asit kullanmaya başladı. Şimdilerde bu asitler, kanatlı hayvan ve su ürünleri besinlerine eklenmiştir. Fefana, organik asit global satışlarının 1 milyon dolar arttığını belirtti. Grup projelerine olan talep yılda %4.5 oranında artarak devam edecek. Metabolik Gezici şirketi, bütirik aside olan talebin hızlı bir şekilde arttığını ve bu artışın 2010’dan bu yana% 250 oranında olduğunu ileri sürüyor.
Kaynak : acs.org