Bozuk genleri tedavi edecek ilaç geliyor

bozuk genleri tedavi edecek ilac geliyor

Zeneca adlı ilaç şirketi hastalıklara sebep olan genleri ortadan kaldırmaya yönelik bir ilaç için araştırma yapacak. Araştırma başarılı olursa, yeni ilaçla pek çok hastalığın önüne geçilebilecek.

İngiliz Astra Zeneca şirketi, hastalık genlerinin “ayıklanacağı” Crispr adlı bir teknikle geliştirilen ilaçlar üretecek.

Bu tekniğin, mevcut yöntemlerden daha ucuz, daha hızlı ve doğruluk payının daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Araştırma, dünyanın farklı bölgelerinden önde gelen dört akademik ve endüstriyel gen araştırmaları merkezi tarafından yürütülecek.

İngiliz Astra Zeneca şirketinin Başkan Yardımcısı Dr. Lorenz Mayr, bu programın diyabet, kalp hastalıkları ve birçok kanser türü için ilaç geliştirilmesi sürecini hızlandırmasını umduklarını söyledi.

‘Bilimi Durduramazsınız’

Mayr, “Bilimi durduramazsınız. Bu, biyoteknoloji alanında onlarca yıl sonra kaydedilen en büyük gelişmelerden biri” dedi.

İnsan Genom Projesi, insanların yaklaşık 24 bin geni olduğuna karar vermişti. Bu genler, vücutta her hücrede çift zincirli yapıda bulunuyor. Birçok ciddi hastalık insan vücudundaki genlerin bozulmasından kaynaklanıyor.

İnsan genom projesiyle 15 yıl önce insan DNA’sının diziliminin belirlenmesi, sonunda belli hastalıklardan sorumlu hatalı genlerin tespit edilip bunları tedavi edecek ilaçların geliştirilmesi umudunu doğurmuştu.

Yeni Kuşaklar Kanserin Ne Olduğunu Bile Bilmeyecekti

Araştırmada kullanılacak teknik basit bir mantığa dayanıyor. İlaç şirketleri, hastanın DNA’sından hastalığa neden olan geni çıkarıp, bunları hastalığın tedavisine yönelik ilaç testlerinde kullanacak.

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, 10 yıl süren ve milyarlarca dolara mal olan İnsan Genom Projesi’nin tamamlanmasını ilan ettiği konuşmasında yeni kuşakların kanserin ne olduğunu bilmeyeceği umudunu dile getirmişti.

Kaynak : cumhuriyet.com.tr

796 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!