Bilim Adamları Plasentalı Çip Geliştirdi
Bu buluş tıbbi araştırmacıların insanlara zarar vermeden sıtmayı araştırmalarına izin verecek.
Tıbbi araştırmalar, kısmen doğaları gereği yavaş ve ihtiyatlı ilerleme eğilimindedir. Bu, tıbbi araştırmanın sıkı etik standartlardan ve jeoloji araştırmalarından çok daha fazlası olduğu anlamına gelir ve bu etik standartlar önemlidir, ancak bu şekilde ilerleme kaydedilebilir.
Florida Atlantik Üniversitesi’ndeki (Çalışmak için harika bir yer.) bir ekip tarafından tasarlanan en son çip, insan plasentasını canlandıracak ve araştırmacıların daha kolay yeni doğan hastalıklarını çalışmasına izin verecek.
Araştırmacı Sarah Du, “İnsan plasentasının biyolojik yapısını doğal biçiminde veya yerinde etik nedenlerle ve erişilebilirlik nedeniyle incelemek için bir takım zorluklar var” dedi. “Bu nedenle, araştırma amaçlı kullanılabilecek bir plasental modelin olması çok büyük bir ihtiyaçtır.”
Sıtma ile büyüyen fetüslerin nasıl etkilendiğini araştırmak için Sarah Du ve Andrew Oleinikov “Plasenta-On-a-Chip” olarak adlandırılan çalışmaya öncülük ettiler. Çip, hamile bir kadın sıtma ile enfekte olduğunda plasentada bulunan karmaşık etkileşimleri taklit eder. Sıtma, her yıl 10.000 maternal* ve 200.000 yeni doğan ölümlerinden sorumludur.
Oleinikov, “İnsanlarda görülen hastalıkların anlaşılmasını tek hücre seviyesine kadar ilerletmek ve sonunda sıtma gibi yıkıcı hastalıklarla mücadele için yeni tedaviler geliştirmek istiyoruz” dedi.
Araştırmacılar, bu testi, birkaç potansiyel sıtma ilacının etkinliklerini incelemek için kullanmayı planlıyorlar; bu da, sıtmanın anneden çocuğa yayılmasını durdurabileceklerini gösteriyor. Sıtmanın fetüse bulaşmasını engelleyecek bir yol bulabilirlerse, milyonlarca hayat kurtarılabilir bu sayede.
*Maternal: Anne tarafından olan
Kaynak : popularmechanics.com