Yeni Antiviral İlaçların Mekanizmasının Aydınlatılması Onaylanma Süreçlerini Hızlandırabilir

Yeni Antiviral İlaçların Mekanizmasının Aydınlatılması Onaylanma Süreçlerini Hızlandırabilir

Yapılan bir araştırmaya göre; yeni bir sınıfa ait olan antivira ilaçların virüs replikasyon mekanizmasını durdurarak ve geriye sararak etkili bir şekilde virüsun kendini çoğaltmasının önüne geçtiği bulundu.

Bu keşif ‘’ manyetik makaslar’’ olarak adlandırılan yüksek çıktılı deneysel tekniğin sayesinde mümkün oldu ve tekniğin ilişkili antiviral ilaçların geliştirilmesına ve onaylanmasına hız katacağı düşünülmektedir. Araştırma, 24 Ekim 2017 Cell Reports dergisinde, Penn State Üniversitesi, Delf Üniversitesi, Friedrich Alexander Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi ‘nde görev alan bilim insanlarının ortak çalışması ile yayınlandı.

Virüslerin küresel halk sağlığına karşı önemli bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Craig Cameron ( araştırma yazarı ve Penn State Üniversitesi biyokimya ve moleküler biyoloji profesörü) ‘’Geniş spektrumlu antiviral ilaçların geliştirilmesi –birçok farklı virüse karşı etkili olan- hastalık salgınlarına karşı koyma kabiliyetimizi arttırmak adına hayati bir role sahiptir. Şuan geniş spektrum potansiyeline sahip olan yeni geliştirilmiş antiviral ilaç sınıfının mekanizmasını açıklayabilmekteyiz.’’ açıklamasını yaptı.

Temel olarak, DNA ‘dan çok RNA ile oluşan genoma sahip bütün virüsler kendilerini çoğaltabilmek için gerekli olan genom replikasyonları ve genom ekspresyonunda RNA bağımlı RNA polimeraz enzimini kullanmaktadır. Bu polimeraz enzimi sahip olduğu bu özellik sayesinde geniş spektrumlu antiviral ilaçların geliştirilmesinde kullanıabilecek önemli bir hedef moleküldür.

‘’Daha fazla virüs oluşmasını sağlamak için RNA polimeraz enzimi, nükleotitleri (baz ve şekerden oluşan RNA ve DNA yapı taşları) birleştirerek virus genomunun kopyasını oluşturur.’’ açıklamasını yapan Jamie J. Arnold ( araştırma yazarlarından, Penn Üniversitesi’nde görevli asistan profesör) ‘’Bir çok antiviral ilaç varlığında bu yapı taşlarının alternatif versiyonları dizayn edilerek , replikasyonda ve birleşme sırasında bozulmalar gözlemledik. Bu bozulma mekanizmasını anlamak için manyetik makaslar yöntemi kullanılarak yüzden fazla RNA polimerazın her birinin antiviral ilaç varlığında replikasyon prosesini inceledik.’’ dedi.

Manyetik makaslar yöntemi her bir RNA polimeraz zincirinin bir ucununun yüzeye bağlanması, diğer ucuna ise manyetik boncuk eklenmesi ile uygulanıyor. Araştırmacılar bu uygulamadan sonra mıknatıs ile zincirleri dikey pozisyonda tutarken manyetik boncukları mikroskop altında görüntülüyor. RNA polimeraz enzimi yeni RNA ‘lar oluşturdukça zincirlerin uzunluğu değişiyor bu da manyetik boncuğun yukarı ve aşağıya hareket etmesi ile sonuçlanıyor.

Araştırmacılar, yüzlerce prosesi kesintisiz olarak görüntülemesi sayesinde, gözlemleri için veri kümeleri oluşturup  istatiksel ses desteği geliştirdi.

Özellikle T- 1106 diye anılan bir antiviral ile ilgilendiklerini söyleyen Cameron, bu ilacın mekanizması bilinmeyen fakat kısa bir süre önce Japonya ‘da grip tedavisi için onaylanan Favipiravir adlı ilaç ile bağlantılı olduğunu belirtti. Bu antivirallerin şeker üzerinde değil de RNA yapı taşlarının bazları üzerinde değişiklik yapan yeni bir sınıf ilaç olduğunu söyleyen araştırmacılar, replikasyon prosesine mutasyonları katan veya prosesi durduran diğer bilinen antiviral ilaçların aksine bu yeni sınıf ilaçların RNA polimeraz enzimini durdurarak ve işlemlerini geriye alarak etki ettiğini belirttiler. Bu bilgiler ışığında , bu antiviral ilaçların dizaynının daha uyumlu hale getirilerek onay alınma süreçlerinin hızlandırılmasının önemli olduğu görülmektedir.

Kaynak : scienmag.com

858 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!