Zeytinyağı Fabrikalarının Kirletici Atık Suyu Biyolojik Gübre ve Biyolojik Yakıta Dönüştürülüyor

Zeytinyağı Fabrikalarının Kirletici Atık Suyu Biyolojik Gübre ve Biyolojik Yakıta Dönüştürülüyor

Zeytinyağı uzun yıllardır popüler bir mutfak öğesidir. Fakat zeytinyağı üretimi su yollarını kirleten, toprağın verimliliğini azaltan ve çevresindeki ekosisteme geniş oranda zarar veren pis suyun oluşmasına sebep oluyor. Bilim adamları; bu kirliliği, biyo-yakıt, biyo-gübre ve tarımsal sulamada kullanılacak temiz suya çevirebilecek çevreci bir işlemi rapor ediyorlar.

Zeytin işleme süresince, zeytinler fabrikada ezilir ve su ile karıştırılır. Bu karışımdan zeytinyağı ile kirli su ve katı atıklar birbirinden ayrılır. Dünyanın zeytinyağı üretiminin %97 sinin gerçekleştirildiği Akdeniz ülkelerinde, zeytinyağı fabrikaları yıllık 8 milyar galon (30.3 milyar litre) atık su üretiyorlar.  Bu suyun kullanımı ise problemli. Bu suyu nehirlere ve su yollarına bırakmak, potansiyel olarak içme suyunu kirletebilir ve su yaşamına zarar verebilir. Bu suyun tarım arazilerine pompalanması toprağa zarar verir ve ürün verimini azaltır. Bazı araştırmacılar atık suyu, atık odun veya fabrikaların katı atık karışımları ile yakmayı denedi fakat bu yöntem hem çok maliyetli hem de aşırı hava kirliliğine sebep oluyor. Mejdi JEGUİRİM ve arkadaşları farklı bir yöntem geliştirdi. Araştırmacılar, zeytinyağı fabrikası atık suyunu bir kirleticiden pratik kullanım için uygun bir ürüne dönüştürüp dönüştüremeyeceklerini görmek istiyor.

Araştırmacılar ilk olarak zeytinyağı fabrikası atık suyunu, bir diğer yaygın Akdeniz bölgesi atık ürünü olan ağaç talaşının içine yerleştirdiler. Sonra hızlıca bu karışımı kuruttular ve sulama için güvenle kullanılabileceğini söyledikleri temiz suyu buharlaştırarak ayırdılar. Araştırmacılar daha sonra zeytinyağı fabrikası atıkları ile ağaç talaşı karışımına, organik materyalleri oksijensiz ortamda yüksek sıcaklıklara maruz bırakma anlamına gelen piroliz işlemini uyguladılar. Oksijensiz ortamda organik materyaller yanmadı fakat yanıcı gaz ve odun kömürü içinde termal olarak bozulmaya uğradı. Araştırmacılar; bu gazı, piroliz ve zeytinyağı fabrikası atığı ile ağaç talaşı karışımını kurutma işlemi için gerekli ısı kaynağı olan biyo-yakıt içinde sıvılaştırdılar. Son olarak, zeytinyağı fabrika atığı ve ağaç talaşı karışımının pirolizi sonucu ekstrakte edilen diğer besinler ile azot, potasyum ve fosfat içeren kömür parçalarını elde ettiler. Araştırmacılar biyo-gübre olarak kullanıldığında, bu biyo-gübrenin kullanılmadığı sebzelerle karşılaştırıldığında daha büyük yaprakları olacak şekilde, beş hafta içinde bitkinin büyümesine ciddi katkı sağladığını buldular.

Kaynak : acs.org

1.681 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!