Csi Boğaziçi’nde Ders Oldu

Csi Boğaziçi'nde Ders Oldu

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nde verilen Adli Bilimler Dersi ile Adli Kimya’dan DNA incelemelerine, yüz tanımadan kişilik analizlerine uzayan ”suça kanıtla ulaşma” konusu bilimsel olarak anlatılıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Atay ders çerçevesinde emniyet güçlerine de eğitim düzenliyor. Atay ayrıca polis okullarında ”Olay Yeri İnceleme ve Adli Bilimler” semineri veriyor.

Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Atay, üniversite bünyesinde açtıkları Adli Bilimler konulu bir ders ve okul içi ve dışında da bu konuda verdikleri farkındalık eğitimleri ile kanıt ve suç arasındaki bilimsel ilişki konusuna dikkat çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

”Teknoloji ilerlese de hala en önemli soru ”kanıt”ta düğümleniyor” diyen Atay, dersin içeriği ile ilgili şu bilgileri verdi: “Adli Bilim, bilim ve hukukun bir araya gelmesinden kaynaklanan interdisipliner bir bilim dalı. Forensic Science Türkçede Adli Bilimler diye geçiyor. Bu alan içerisinde adli patoloji, adli antropoloji gibi farklı bilim dalları bulunuyor. Derste Adli Bilim’in ne olduğuyla başlayıp modern kriminal laboratuvarlarda sunulan servislerin neler olduğu yani hangi birimlerin olduğu, adli bilim konularının neler olduğunu tanıtıyoruz. Adli antropoloji, entomoloji, psikoloji, patoloji gibi konuları açıyoruz. Aslında burada en önemli unsur, maddi bir kanıt var ve sizin bundan ne öğrenebileceğiniz… Zira kanıt dediğimiz şey sizin suçlu ve kurban arasında bağ kurmanızı sağlayan şey. Maddi kanıtların özelliklerini anlatıyorum; örneğin parmak izi gibi kişiye özel özgün kanıtlar var. Bir de kan grubu gibi sınıflandırılmış olanlar var. Dersin içeriği, adli olaylarda DNA kullanımı nasıldır, kimlik belirlemede nasıl kullanılır konularında ilerliyor.”

Amaç Toplumsal Farkındalık Oluşturmak

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki derslerinin yanı sıra, Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Yüksekokulu gibi kurumlarda ”Olay Yeri İnceleme ve Adli Bilimler” konulu seminerler veren Atay, asıl amacın farkındalık yaratmak olduğunu belirterek, “Sistemler teknoloji sayesinde değişiyor ama ”Kanıt nedir?” sorusu hala çok önemli. Derste neler kanıt olarak sayılabilir ve kim bunları inceler ve nasıl inceler konularını ele alıyoruz. Günümüzde tüm dünyada artan terör saldırılarıyla yepyeni kavramlar hayatımıza girdi. ”Olay yeri inceleme’ ‘den ”Parça etkili bomba’ ‘ya yeni terminolojiler kullanmaya başladık. Ya da polislerin bir operasyonda tüm bilgisayarları kanıt için topladıklarını duyuyoruz. 1980’lerin ikinci yarısından önce ”DNA kanıtı” diye bir şey yoktu. Hayatlarımız değişiyor, teknoloji değişiyor, dolayısıyla hayatımıza giren konular da değişiyor. Kan her zaman vardı ama A-B grubu diye bakmak yerine DNA kanıtı olarak bakıyorsunuz artık. Cep telefonları, bilgisayarlardan inanılmaz bilgilere ulaşılabiliyor günümüzde” dedi.

Atay, “Örneğin olay yerindeki bir elma çok önemli olabiliyor. Onun üzerinde bir diş izi olabilir. Ayrıca elimizde tek başına bir DNA verisi olması da artık çok önemli değil, o başka bir veri ile karşılaştırılabilir olması lazım. Ancak en önemlisi bu kanıtların seneler boyunca saklanması” diye konuştu.

Kaynak : haberler.com

1.857 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!