Kuşlar Rotalarını Nasıl Buluyorlar?

Kuşlar Rotalarını Nasıl Buluyorlar

Fotoğraf : Bilim adamları kuşların manyetik alanları görmesini sağlayan proteini tanımladılar. Cry4 olarak bilinen molekülün, kuşların kaybolmadan uzun mesafelerde gezinebilmesinin sebebi olduğu savunulmaktadır.

Kuşlar manyetik alanları gözlerindeki özel bir proteinle görürler: İşte rotalarını da böyle buluyorlar.

Bilim adamları kuşların manyetik alanları gördükleri  teorisini doğrulamış olabiliyorlar artık, çünkü kuşların gözlerinde bu kabiliyeti veren proteinler açıkça belirtilmistir.

Kuşların sahip olduğu bu  manyetik sensör, göc    dalgaları  sırasında uzun mesafeler arasında gezinmelerine yardımcı olan ve belirli bir hedefe doğru uçmalarına olanak sağlayan şeydir.

Kuşlar Manyetik Alanları Görür : Onaylanmıstır.

Bilim adamları, kuşların, Dünya’nın manyetik alanına karşı hisler ve verdikleri tepkiler  üzerine   uzun zamandır düşünüyorlar. Zebra ispinozlarını inceleyen Royal Society Interface dergisinde yayınlanan ve Avrupa Robins’i araştıran Güncel Biyoloji dergisinde yayınlanan bir diğeri ile iki ayrı çalışma, bu teoriyi doğrulamış görünmektedir.

İki çalışma, Cry4 adlı kuşların gözlerinin retinasında bir protein tespit etmiştir. Araştırmacılar doğru yolda ise, bu, manyetik alanların tespit edilmesini sağlayan hayvanlarda bulunan bilinen ilk moleküldür. Cry4 sayesinde, kuşların yukarıdan bir ekrana erişimleri gibi manyetik alanları gördüklerine inanılıyor.

İnsanlar ve kuşlar, hem insanlarda hem de ağaçkakanlarda bulunan ve beyin hasarı  sinyali gösteren bazı proteinleri paylaşır, ancak Cry4 kuşlara özgüdür. Cry4’ün varlığına dair kanıtlar, bir sonraki adımda muhtemelen Cry4 olmayan kuşları incelemek için kesin değildir. Bununla birlikte, protein ayrı çalışmalarda keşfedildiğinden, bulguların meşruluğunu sorgulamanın daha az sebebi  vardır.

Kuşlar Yönlenmek İçin Manyetik Alanları Nasıl Kullanıyor?

Hem zebra ispinozlarında hem de Avrupalı ​​robotlarda, araştırmacılar Cry4’ün gün boyunca üretildiğini keşfettiler. Ancak, Avrupa robins için, göç sezonunda daha fazla protein üretildi. Ek olarak, Cry4 önemli miktarda ışık alan retina kısmında yer aldı.

Bütün bunların dikkate alındığı kuşların, pusula gibi gördükleri manyetik alanları kullandıkları ve göç yollarında uzunca  destinasyonlara  doğru ilerlemelerine izin verdikleri düşünülmektedir.

Ama bir kuş aslında ne görüyor? Bu sorunun cevabı, yakın gelecekte belki de  asla bilmeyeceğimiz bir şeydir. Bununla birlikte, teorilerden biri,Cry4’ün Dünya’nın sabit manyetik alanını gösteren bir “filtre” uyguladığıdır. Uçuş modellerini görünür manyetik alanın belirli bir noktası  doğru tutarak, kuşlar tercih ettikleri yere doğru rotada kalabilmektedirler.

Keşif,  kuantum fiziğinde kuşların içgüdüsel görme ve yönlenme  yeteneklerinin  insanlardan daha usta oldukları anlamına gelmektedir.

Kaynak : techtimes.com

730 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!