Yağ Moleküllerini Parçalayan Bakteriler Gelecekte Petrol Sızıntılarını Temizleyebilir
Petrol sızıntıları modern hayatın kötü bir parçasıdır. Enerji için yağa bağlı kaldığımız sürece bu sızıntılar olacaktır. Yeni çıkan haberlere göre araştırmacılar, bu sızıntıları temizlemek için sürekli daha iyi yollar bulmaya devam ediyor, ağırlığından daha fazla yağı bünyesinde tutabilen “sihirli” bir sünger gibi…
Son yapılan araştırmalar çok daha küçük boyutlar üzerine: Bakteriler. Kanada’da bir araştıma üniversitesi olan INRS’deki bilim insanları Alcaniorax borkumensis adı verilen hidrokarbonlarla beslenen özel bir bakteri keşfetti. Bakterinin sahip olduğu enzimler ona hidrokarbonları enerji kaynağı olarak kullanmak gibi özel bir yetenek sağlıyor .
Şimdi sırada binlerce bakteri türü var. Araştırmacılar bu bilgiyi Dr. Tarek Rouissi’nin bu araştırma icin olası bir aday bulmak için yaptığı gibi bir katalog gibi tarayabilir. Roussi, bir deniz bakterisi olan ve hidrokarbonoklastik olduğu düşünülen A. Borkumensis’i buldu.
Bu mikroorganizma tüm okyanuslarda bulunuyor ve yüksek konsantrasyonda yağ içeren ortamlarda hızla çoğalıyor. Gerçekte bu bakteri bazı okyanus sızıntılarının doğal degredasyonundan sorumlu gibi, ama araştırmacılar temizleme prosesini hızlandırmak için bu etkiyi arttırmak istiyor. Asıl işi bakterideki enzimler yapıyor ve özellikle hidroksilazlar çok etkili ve kimyasal şartlara karşı çok dirençli…
Enzimleri test etmek için araştırmacılar bir kısmını ekstrakte etti ve kirlenmiş toprak örnekleriyle birlikte denemeye koyuldu.
Prof. Satinder Kaur Brar’a göre hidrokarbonların ham enzim ekstraktı kullanarak ayrıştırılması teşvik edici bir çalışma ve birçok bileşik için %80’in üzerine ulaşılmış durumda.
Enzimler, prosesin hem karasal hem deniz ortamında başarılı olduğunu göstermek için çeşitli koşullarda test edilen benzen, toluen ve ksilenleri parçalamada etkiliydi.
Araştırmacılar için bakterilerin hidrokarbonları nasıl parçaladığını öğrenmek petrol sızıntılarında enzimleri etkin bir şekilde kullanmanın bir yolunu bulmak için bir sonraki adım.
Kaynak : treehugger.com