Antibiyotikler Bebeklere Yapılan Aşıların Etkinliğini Azaltabilir

Antibiyotikler Bebeklere Yapılan Aşıların Etkinliğini Azaltabilir

Fotoğraf : Gelişen bağırsak mikrobiyomunu bozan antibiyotikler bebeklere uygulanan aşıların etkinliğini azaltabilir mi?

Avustralyalı araştırmacılardan oluşan bir ekibin yeni bir araştırması, bebeklerde antibiyotik kullanımının, yaşamın ilk yıllarında uygulanan çeşitli anahtar aşıların etkinliğini azaltabileceğini düşündürmektedir. Çalışma, antibiyotiklerin bir bebeğin gelişmekte olan bağırsak mikrobiyomunu bozabileceğini ve bunun da yapılan aşılamaların etkinliğini azaltabileceğini varsaymaktadır.

Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nde faaliyet gösteren araştırma ekibine liderlik eden David Lynn, “Yaşamın ilk yılında antibiyotikler vücudun bağışıklık sisteminin nasıl geliştiğini etkilediğini ve aşılamaya tepki verdiğini” belirtmektedir.

Bu aşamada, araştırma sadece hayvan kobaylarda doğrulanmıştır. Çalışmalarda, antibiyotiklere maruz bırakılan farelerin, bebeklere rutin olarak uygulanan beş aşıya karşı bağışıklık tepkilerini azalttığı bulunmuştur. Çalışılan aşılar arasında menenjit, zatürre, tüberküloz ve boğmaca aşıları yer almaktadır.

Antibiyotiklerin, bebeklerin büyüyen mikrobiyomu üzerindeki yıkıcı etkisinin, aşılara karşı bağışıklık tepkisinin azalmasının ardındaki neden olduğu varsayılmaktadır. Bu bağlantıyı doğrulamak için araştırmacılar, tedavi edilmemiş fareler ve antibiyotiklere maruz kalan fareler arasında fekal mikrobiyom transferi gerçekleştirmiştir. Antibiyotik ile tedavi edilen farelerin mikrobiyomuna geri döndükten sonra, aşılara karşı bağışıklık tepkisinde karşıt bir gelişme tespit edilmiştir.

Çalışma, ilginç bir şekilde benzer düzeydeki antibiyotiklere maruz bırakılan yetişkin farelerin, bebek fareler ile aşılara karşı aynı bozulmuş bağışıklık seviyesini sergilemediğini ortaya koymuştur. Bu, bebeklerde antibiyotiklerin verdiği zararın yetişkinlere göre daha kritik olduğunu düşündürmektedir.

Bu öncü çalışmanın ardından, bu alanı daha da aydınlatacak ve özellikle insan bünyesinde bu sonuçları doğrulamak için daha fazla araştırmanın yapılması gerekmektedir. Şu anda, Adelaide’deki Kadın ve Çocuk Hastanesinde, bu sonuçların insanlara ne kadar aktarılabileceğini anlamak için bebeklere odaklı ilgi çekici bir klinik çalışma yürütülmektedir.

Bu alanda yapılacak daha fazla araştırma sonucunda, mikrobiyomun aşıların etkinliğini nasıl düzenleyebileceğinin ve antibiyotik maruziyetini takiben bebeklere takviyelerin uygulanıp uygulanmayacağının açıklanabileceği umulmaktadır. Diyet veya probiyotikler yoluyla bebeklerde bozulmuş bir mikrobiyomun onarılmasının yolunun açılması, aşıların genel etkinliğini arttırmanın heyecan verici ve basit bir yolu olabilir.

Bu araştırma Cell Host & Microbe Dergisi’nde yayınlanmıştır.

Kaynak : newatlas.com

805 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!