Vücut Isısından Elektrik Enerjisi

Vücut Isısından Elektrik Enerjisi

Giysiler artık sadece kıyafet olmaktan çıkalı çok oldu. Akıllı kumaşlar vb. malzemeler sayesinde tişörtler, pantolonlar vb. giysiler günümüzde akıllı telefon, kondisyon bilekliği veya tıp ürünleri için kullanım yüzeyi görevini görüyorlar ve içlerine yerleştirilen elektronik de gitgide küçülüyor. Ama tekniğin kumaş içinde tamamen kaybolması mümkün değil.

Çünkü giysinin herhangi bir şekilde elektrikle beslenmesi gerekiyor. Bunun için de ilave cihazlar genelde mıknatıs, çıtçıt veya cırt cırt ile kumaşa iliştirilmekte. Bilim insanları şık çözümler üzerinde çalışıyorlar, örneğin ileride giysilerin üzerine “basılabilecek” ultra incelikte güneş hücreleri gibi. Massachusetts Üniversitesi’nden Trisha Andrews, tamamen farklı bir çözüm getirdi. Araştırmacının geliştirdiği kumaşın taşınabilir elektroniği, enerjisini beden sıcaklığından alıyor. Beden sıcaklığı ve serin çevre arasındaki farkla bile termoelektrik malzemeler enerji üretebiliyor. Elektrik yükü sıcak bölgeden soğuk bölgeye naklediliyor ve çok az da olsa kullanılabilir elektrik enerjisi akıyor.

Ancak bu yöntemin pratikte kullanılabilmesi için pahalı olmayan, etkili çalışabilecek ve sağlığa zarar vermeyecek malzemeler bulunmuyordu. Araştırmacılar şimdi yeterli termoelektrik özelliklere sahip hesaplı ve biyouyumlu bir dokuma ürettiler. Söz konusu malzeme üzerinde PEDOT-CI isimli, iletken bir polimerin yerleştirildiği pamuklu bir kumaştan oluşuyor. Bant şekli verildiğinde bu malzeme örneğin bilek, ayak veya üst kol gibi bedenin daha sıcak olduğu bölgelerde taşınabilecek. Testlerde elde taşınan bu bandın 20 milivoltun üzerinde bir sıcaklık akımı oluşturduğu görüldü. Üstelik bu malzeme yıkanmaya ve sürtünmeye karşı da dayanıklı. Uzmanlar bu yüzden yeni malzemenin akıllı giysilerde veya kol saati ve kondisyon bilekliklerinde kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Kaynak : cumhuriyet.com.tr

745 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!