Okaliptüs Ağacı Kullanılarak Üretilen Grafen, Maliyetleri 200 Kata Kadar Düşürebilir
Bilim insanları, mevcut grafen üretim maliyetlerini 200 kat aşağıya çekecek bir yöntem keşfetti. Okaliptüs ağacı özünün kullanıldı yeni yöntem aynı zamanda çevreci bir üretim süreci vadediyor.
Grafen hâlihazırda kullanılan en ince ve güçlü malzeme olarak biliniyor. Aynı zamanda esnek ve geçirgen olan malzeme, ısı ve elektriği de bakıra kıyasla 10 kat kadar daha iyi iletiyor. Bu özellikler de grafeni esnek nanoelektronik malzemeler ve daha verimli yakıt hücreleri için önemli bir aday haline getiriyor. Ancak tüm bu olumlu özellikleri gölgeleyen faktörler de yok değil. Grafenin sahip olduğu yüksek üretim maliyeti ve işlemler sırasında kullanılan kimyasalların toksik olması olumsuzlukların başında geliyor.
Avustralya’da bulunan RMIT Üniversitesi ile Hindistan Ulusal Teknoloji Enstitüsü’nde görev yapan araştırmacılar grafenin üretim maliyetini düşürmek için ise yönlerin okaliptüs ağacı kabuğu özüne çevirmişler. Araştırmacılar, buldukları yöntem ile grafen maliyetini hem düşürmeyi başarmış hem de mevcut sentezleme yöntemlerine kıyasla daha sürdürülebilir bir üretim süreci geliştirmişler.
RMIT Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Suresh Bhargava’ya göre yeni yöntem sayesinde bir gramı 100 dolara mal edilen grafenin maliyeti 0,5 dolara indirilebilecek. Bu maliyetlerin 200 kat daha aşağıya çekilmesi anlamına geliyor. Bhargava bu konuda yaptığı açıklamada, “Okaliptüs ağacı kabuğu özü daha önce grafen levhalarının sentezlenmesi işleminde kullanılmamıştı. İlk defa kullanılan bu maddenin işe yaradığını görmek çok heyecan verici. Ayrıca okaliptüs ağacı kabuğu özünü kullanmak hem emniyet hem de maliyet açısından çok daha etkin bir yöntem olarak gözüküyor.” ifadelerini kullanmış.
Daha Çevreci Bir Kimyasal İndirgeme Yöntemi
Grafenin sürdürülebilir manâda üretilebilmesinin önündeki engel ise grafen oksidin kimyasal indirgeme yöntemiyle sentezlenmesi olarak görülüyor. Grafenin düşük maliyetle ve bol miktarda üretilmesini sağlayan bu yöntem ne yazık ki insanlar ve doğa için tehlikeli olan katkı maddelerinin de açığa çıkmasına neden oluyor. Ancak araştırma ekibinin okaliptüs ağacı kabuğu özünde bulunan katekol (bitter çikolata ve yeşil çay da bol miktarda içerir) gibi yağları kullanarak uyguladığı indirgeme yöntemi ile çok daha çevreci bir yol izlenebildiği belirtiliyor.
Yukarıda bahsi geçen “yeşil” yöntemle üretilen süper kapasitörde kullanılan grafenin klasik yolla üretilen grafenle benzer performans gösterdiği ifade edilmiş.
Araştırma ekibi son olarak maliyetlerin düşmesi ile birlikte çok daha verimli güneş panelleri ve daha güçlü bilgisayar yongaları gibi ürünler kullanmaya başlayacağımızı düşünüyor.
Kaynak : donanimhaber.com