Evrimsel Çeşitliliğin Ağaç Üretkenliği ile İlişkisi

Evrimsel Çeşitliliğin Ağaç Üretkenliği ile İlişkisi

Fotoğraf: Amazon ormanları. Kaynak: Fernanda Coelho, Leeds Üniversitesi

Leeds Üniversitesi araştırmacılarından uluslararası bir grup evrimsel çeşitliliğin yoğun olduğu Amazon ormanlarının en verimli ormanlar olduğunu ilk kere ortaya koymuşlardır.

Araştırma grubu, Amazon bölgesindeki her bir ağacın yaşamlarını ve üretkenliklerini gözlemleyebilmek adına Amazon Orman Envanteri Ağı (RAINFOR) ve ForestPlots.net’in bir parçası olarak 90 bölgeden elde edilen kayıtları kullanmışlardır. Bu kayıtları ve türler arasındaki evrimsel ilişkiyi ortaya çıkabilecek olan DNA analizlerini birleştirerek, farklı bölgelerdeki ormanların ne kadar hızlı büyüdüğü ile çeşitlilikleri arasındaki bağlantıları araştırabilmişlerdir.

Yapılan araştırma, en fazla evrimsel çeşitliliğe sahip bölgelerin, en az evrimsel çeşitliliğe sahip bölgelere kıyasla üçüncü üretken bölge olduğunu göstermiştir.

Bulgular, evrimsel çeşitliliğin, hangi bölgenin öncelikli olarak korunacağı hakkında önemli bir husus olması gerektiğini göstermektedirler.

Leeds Coğrafya Okulu’ndan, araştırmanın yürütücüsü olan Fernanda Coelho “Biyoçeşitliliğin tropikal ormanlardaki verimliliği nasıl etkilediğini anlamak önemlidir, çünkü türlerin ve bu ekosistemlerin sağladığı hizmetlerin korunmasını en üst düzeye çıkarmak için koruma stratejilerinin en iyi nasıl tasarlanabileceğini anlamamızı sağlar,” demiştir.

Ek olarak “Bulgularımız, evrimsel tarihi, koruma önceliklerine dahil etmemiz gerektiğini gösteriyor, çünkü türlerin doğruca hayat ağacından geldiği bölgelerde ekosistem işlevi daha yüksek olabilir,” demiştir.

Evrimsel Çeşitliliğin Ağaç Üretkenliği ile İlişkisi

Fotoğraf: Amazon ağaçları. Kaynak: Fernanda Coelho, Leeds Üniversitesi

Araştırma, Nature Ekoloji ve Evrim dergisinde yayımlanmıştır.

Makaleye ulaşmak için “Evrimsel Çeşitlilik, Amazon Ormanlarında Ağaç Üretkenliği ile İlişkilidir” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

518 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!