95 Milyon Yaşındaki Teruzor Fosili Türüne Işık Tutuyor

95 Milyon Yaşındaki Teruzor Fosili Türüne Işık Tutuyor

Görsel: Yapılan yeni araştırma, teruzor olarak adlandırılan antik uçan sürüngenlerin nasıl ve nerede yaşadıklarına dair bilinmezlikleri açıklamaktadır. Kaynak: Julius Csotonyi

Teruzorlar olarak bilinen antik uçabilen sürüngenlerin sanılandan çok daha çeşitli türlere sahip olduğu bir grup uluslararası paleontolojist tarafından gerçekleştirilen yeni araştırma ile birlikte ortaya çıkarılmıştır.

Brezilya, Rio de Janeiro’da bulunan Alberta Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen araştırma, 15 yıldan daha uzun bir süre önce Lübnan’daki özel bir kireçtaşı ocağında keşfedilen antik ve son derece iyi korunmuş bir teruzor örneğini ortaya koymaktadır.

Yardımcı yazarlardan paleontolojist Michael Caldwell “Bu antik hayvanların çeşitliliği tahmin edebileceğimizden çok daha fazla idi ve muhtemelen fosil kayıtlarından keşfedebileceğimiz bunun bir kısmıdır,” demiştir.

Sonuçlar ayrıca göstermektedir ki, özellikle bu teruzor cinsi muhtemelen albatros ya da fregat kuşları örnek olmak üzere modern cinslerin yaptıkları gibi kabuklu deniz canlıları ile beslenen, dar kanatlı, uzun uçuşlar yapabilen ve avını sığ suların yüzeyinde yakalayan bir kuş türü idi.

Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’nde profesör olan Alexander Kellner “Uçmayı öğrenen ilk sürüngen olan teruzorların fosilleri Afrika kıtasında hâlen nadir olarak bulunmaktadır. Bu araştırmada, şimdiye dek Afrika kıtasında bilinen ve teruzorların evrimsel tarihine yeni, ihtiyaç duyulan ışığı yansıtan en iyi korunmuş fosilini tarif ediyoruz,” demiştir.

Tanımlanan yeni teruzor cinsi, resifler ve lagünlerle dolu, Avrupa’yı Afrika’dan ayıran ve Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan sığ deniz sularında, şimdilerde Tetis Okyanusu olarak adlandırılan bölgede 95 milyon yıl önce yaşamıştır. Araştırmacılar, Tetis Okyanusu bölgesinde yaşadığı bilinen teruzorların Çin ile de ilişkili olduğunu keşfetmişlerdir.

Caldwell “Bu demek oluyor ki, Lübnanlı pterodactyloidea (teruzorların alt sınıfı), antik Tetis Okyanusu’nda, çevresinde ve ötesinde yaşayan; Çin’den Lübnan’daki büyük resif sistemine kadar uzanan uçan sürüngen çeşitliliğinin bir parçasıdır,” açıklamasında bulunmuştur.

Keşfedilen fosil, Beyrut’ta bulunan Saint Joseph Üniversitesi, Mineralbilim Müzesi’nde sergilenmekte ve temsili örneği de Alberta Üniversitesi’nde bulunmaktadır.

Araştırma, Lübnan’ın Hakl şehrinde bulunan Expo Hakl’ın ve İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan Katalonya Miquel Crusafont Paleontoloji Enstitüsü’nün (ICP) iş birliği ile Saint Joseph Üniversitesi’nden Kellner ve Roy Nohra tarafından yürütülmüştür.

Araştırma yazısı Scientific Reports dergisinde yayımlanmıştır.

Makaleyi görüntülemek için “Afro-Arap Kıtasından İlk Tüm Hâldeki Teruzor Fosili: Pterodactyloidea Çeşitliliğinin İç Yüzünü Anlamak” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

1.222 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!