Bilim İnsanları, Yeni Bir Parçacık Hızlandırıcı Geliştirdi

Bilim İnsanları Yeni Bir Parçacık Hızlandırıcı Geliştirdi

Amerikalı bilim insanları, elektronları hızlandırabilen silikon bir yonga geliştirmeyi başardı. Bu teknolojinin kanserle mücadelede önemli bir karkı sağlayabileceği ifade ediliyor.

Birbirine bağlı bir şekilde ilerleyen bilim ve teknoloji, her geçen gün yepyeni kapıları aralamaya da devam ediyor. ABD’de Stanford Üniversitesi ve SLAC National Accelerator Laboratory (Uluslar Hızlandırıcı Laboratuvarı), 3,2 km uzunluğundaki dev hızlandırıcıda çalışıyorlar. Stanford Üniversitesi ve SLAC’ten bilim insanları, ilk kez kızılötesi lazerler kullanarak elektronları hızlandırabilen silikon yonga geliştirdiler.

Elektrik mühendisi olan Jelena Vuckovic’in önderliğindeki ekip, Science dergisinde yazdıkları makalede nano ölçekteki kanalları nasıl oyduklarını, vakumun içerisine mühürlediklerini ve elektronları gönderdiklerini açıkladı.

Yongadaki hızlandırıcı, sadece bir prototip olsa da Vuckovic, tasarımın ve üretim tekniklerinin büyütülebileceğini ve farklı disiplinlerdeki çalışmalarda da kullanılabileceğini söyledi. Vuckovic, büyük hızlandırıcıların, güçlü teleskoplara benzediğini ve onlardan sadece birkaç tane olduğunu söyledi ve “Hızlandırıcı teknolojisini daha erişilebilir bir araştırma aracı yapmak için küçültmek istiyoruz” dedi.

Araştırmanın ortak yazarlarından bir tanesi olan fizikçi Robert Byer, yongadaki hızlandırıcı teknolojisinin yeni kanser radyasyon tedavilerine de öncülük edebileceğini ifade etti. Byer, bu araştırmayla birlikte sağlıklı dokuya hiçbir zarar vermeden elektron ışın radyasyonlarının direkt olarak tümöre nasıl gönderilebileceğini gösterdiklerini söyledi.

Kaynak : yenicaggazetesi.com.tr

624 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!