Hammadde Sentezi için Gen Transfer Yöntemi ile Yeni Aday

Hammadde Sentezi için Gen Transfer Yöntemi ile Yeni Aday

Dönüşüm esnasında, bir hücre genetik materyal olan (DNA) eklenerek genetiği değiştirilir. Sıklıkla doğada meydana gelen bu süreç, belirli bir DNA’yı bir hücreye sokmak ve ona belirli bir özellik kazandırmak için kullanılabilir. Doğal dönüşüm, DNA’nın hücreler tarafından daha fazla yardım almadan sağlanabileceğini
Karlsruher Teknoloji Enstitüsü botanik araştırma alanında profesör olan Tilman Lamparter ve işlemin basitliğini, konjugasyon olmadan başka bir hücre ile bağlantı ve elektroporasyon yani hücre zarının geçirgenliğini arttırmak için hücrelere bir elektrik alanın uygulaması olmadan da bir hücre duvarını geçirgen hale getirecek şekilde çalışacağına değiniyor.

Bu zamana kadar doğal dönüşüm sadece tek hücreli siyanobakterilerde başarılı olduğundan, bunun tek hücreli türlerin özel bir özelliği olduğu varsayıldı. Karlsruher Teknoloji Enstitüsü araştırma grubunun bulguları, hücre dışı DNA alma konusundaki doğal yeterliliğin siyanobakterilerde düşünülenden daha sık meydana geldiğini söylüyor.

Doğal dönüşüm için; hücreler, doğal yeterlilik olarak bilinen fizyolojik bir durumda olmalıdır, böylece alıcı hücre DNA’yı aktif olarak sitoplazmaya taşıyabilir. Bilim adamları doğal dönüşümden yararlandılar ve yeni genetik bilgiyi Phormidium lacuna’nın (su yosunu ) genomuna entegre ettiler. Enerjisini güneş ışığından elde eden çok hücreli siyanobakteriler, biyofilm oluşturma ve hızla uzaklaştırılabilen yüksek hücre yoğunluğunda büyüme avantajını sunar. Karlsruher Teknoloji Enstitüsü bilim adamları, ipliksi şekilde büyüyen bu türün birkaç dokusunu Kuzey Denizi ve Akdeniz’den izole etti ve bir türün genomunu sıraladı.

Araştırmacılar tarafından genetik bilgi sunarak çok hücreli siyanobakterileri değiştirmek için kurulan teknik, temel araştırma ve olası uygulamalar için geniş bir olasılık yelpazesi açar. “Doğal dönüşümün yardımıyla, çok sayıda suni mutantı yarattıldığı, yani belirli genleri kapatmayı başardık ve böylece işlevlerini belirlediği söyleniyor.

Araştırmacılara göre geleceğe yönelik olası olan bu uygulama, hücrelerdeki etanol, hidrojen v eya laktatın yanı sıra diğer biyo ürünleri sentezlemek ve böylece biyo-ekonomiye ve petrole dayalı bir ekonomiden sürdürülebilir kaynaklara dayalı bir piyasa ekonomisine geçişe katkıda bulunacağı olası bir durum olunacağını söylüyorlar.

Kaynak : sciencedaily.com

551 Kez Okundu

Yağmur Akdağlı

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdim. Ve şu an Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde biyomühendislik alanında yüksek lisans eğitimi alıyorum .Türkiye’de kimya bilimini ve diğer temel bilim alanlarının haberlerini en donanımlı şekilde sağlayan İnovaktif Kimya Dergisi ekibine katıldım. Bilgi birikimlerimi ve edindiğim haberleri sizlere aktarmak benim için büyük zevk . İlgi alanlarım; biyoteknoloji, polimer kimyası, proses kontrol, ilaç kimyası ve endüstriyel uygulamaları

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!