Biyohibrit Yapay Retina, Canlı Hücreleri Kullanarak Görme Yeteneğini Geri Kazandırmayı Hedefliyor

Biohybrid Yapay Retina Canlı Hücreleri Kullanarak Görme Yeteneğini Geri Kazandırmayı Amaçlamaktadır

Fotoğraf:  İspanyol bilim insanları, makula dejenerasyonu için potansiyel bir tedavi olarak “biyohibrit”  yapay retina oluşturdu.

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), sonraki aşamalarda körlüğe yol açabilecek zayıflatıcı bir durumdur. Araştırmacılar şu anda tedavisi olmayan bu hastalık için yeni bir potansiyel tedavi oluşturdu – ipekten yapılmış ve hasarı entegre edebilen ve onarabilen yeni insan hücreleri ile oluşturulmuş bir biyohibrit yapay retina.

 

AMD, görme alanının merkezinde görüşün bulanıklaşmaya başladığı, yaşlı insanlar arasında körlüğün yaygın bir nedenidir. Şimdilerde, görme kaybının ardından, geri kazanabilmenin bir yolu yoktur, ancak semptomların ilerlemesini yavaşlatmak için tedaviler vardır. Örnek olarak, yapay retinalar, biyonik göz nakli ve gen terapisi gibi geliştirilmekte olan deneysel çözümler vardır.

 

Ve şimdi, İspanyol bilim insanları, insan gözüyle daha kolay iletişim kurabilen yeni bir yapay retina türü geliştirdiler. Cihaz, ipek fibroin filmlerle bir arada tutulan koruyucu bir jel ile kaplanmış birkaç retina hücresi katmanından oluşur. Nihayetinde fikir, bu cihazların AMD hastalarının gözlerine görme yeteneğini geri kazandırmak için cerrahi olarak nakledilmesi olacaktır.

 

Hücre tipleri, ışığı algılayan retina nöronlarını içerir; nöronları besleyen retina pigment epiteli; nöronları destekleyen Müller glia; ve hastanın kendisiyle bütünleşmesine yardımcı olabilecek mesenchymal kök hücreler. Baştan sonra bu yapı, nöronların büyümesi ve gelişmesine yardımcı olmak için, hastalığın yol açtığı hasarı tamir etmek için tasarlanmıştır.

 

Ekip, bu biyohibrit retinaları laboratuvar kültürlerinde yedi gün boyunca test etti ve nöronların büyüyerek hayatta kaldığını, neuritelerin filizlendiğini keşfetti -hücreler arasında sinyal ileten bağlantıların başlangıcı.

 

Bu umut verici bir başlangıçtır, fakat sevinmek için yine de erkendir -biyohibrit retina hayvanlarda test edilip, henüz insanlarda test edilmemiştir. Bununla birlikte, sentetik parçacıklar kullanılan benzer yapay retinalar, hayvan testlerinde zaten heyecan verici sonuçlar göstermiştir.

Kaynak: newatlas.com

828 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!