Saç Renklerinde Doğal Görünüm için Geliştirilmiş Melanin Boyalar

Saç Renklerinde Doğal Görünüm için Geliştirilmiş Melanin Boyalar

Fotoğraf: Araştırmacılar, melanin konsantrasyonunu değiştirerek bir renk düzeni elde edebilirler. Hazırlayan ve düzenleyen: Northwestern Üniversitesi

Araştırmacılar, doğal saç pigmentasyonunu taklit etmek için sentetik melanin kullanarak yeni boyalar keşfetti.

Güzellik merkezlerinde ve evde saç boyamanın riskleri hakkında uzun zamandır uyarılıyoruz. Kullanılan ürünler alerjiye ve cilt tahrişine neden olabilir – insanların yaklaşık% 1’inin boyaya alerjisi vardır. Ayrıca, bazı boyaların tekrar tekrar kullanılması kanserle ilişkilendirilmiştir.

Ancak, gittikçe büyüyen güzellik salonları ve saç boyası severleri için yakın zamanda kozmetik ve boyalarda doğal alternatifler çözüm olabilir.

Northwestern Üniversitesi araştırmacıları, sentetik melanini katalize etmek için enzimler kullanarak sarışından siyaha uzanan doğal görünümlü saç renkleri yelpazesi yaratmanın yeni bir yolunu geliştirdiler. *Araştırma, Chemistry of Materials dergisinde bugün (30 Ekim 2020) yayınlanacak.*

Melanin, genellikle kahverengi veya siyah pigment şeklinde bulunan esrarengiz ve her yerde bulunan bir materyaldir. Northwestern’den, Uluslararası Nanoteknoloji Enstitüsü’nün araştırma lideri ve müdür yardımcısı Nathan Gianneschi, her tür organizmanın melanin ürettiğini ve onu laboratuvarda kullanıma hazır, çok yönlü bir malzeme haline getirdiğini söyledi.

Gianneschi, “İnsanlarda görmeye yardımcı olmak için gözümüzün arkasındadır, cilt hücrelerini UV hasarından korumaya yardımcı olmak için de cildimizdedir” dedi. “Ama kuşlar aynı zamanda onu olağanüstü bir görüntü sergilemek için de kullanıyor – tavus kuşu tüyleri tamamen melaninden yapılmıştır.”

Gianneschi, Northwestern’deki Weinberg Sanat ve Bilim Koleji’nde Jacob ve Rosalind Cohn Kimya Profesörü ve McCormick Mühendislik Okulu’nda malzeme bilimi, mühendisliği ve biyomedikal mühendisliği profesörüdür. Gianneschi’nin laboratuvarında doktora sonrası araştırmacı olan Claudia Battistella, makalenin ilk yazarıdır.

Standart bir saç boyama işleminde, stilistler açıcıyı saçtan melanini ayırmak için kullanır ve sonra amonyak ekler. Böylece kalıcı boya için saçın üst katmanına nufüz ettirmiş olur. Laboratuvarın diğer bölümlerinde melanin ile yapılan çalışmalar, Battistella’ya saç boyasına nasıl uygulandığını görmek için ilham verdi.

Battistella, melanini çıkarmak yerine değiştirerek ve saçın içinde değil yüzeyinde boyayı biriktirerek kalıcı bir renk oluşturmak için daha sürdürülebilir bir yol bulabileceğini düşündü. Bu süreçte, amino asitleri mantar enzimleriyle birleştirerek saçları boyayan araştırmacılar, vücutta doğal olarak meydana gelen reaksiyonları taklit eden bir işleme neden olmaktadır. Ön çalışmalar, boyalı katmanın birkaç yıkamada kalıcı olma potansiyelini ortaya çıkardı.

Battistella, “Boyama süreci bir stilistin bakış açısına benzer, ancak bu koşullar daha hafif, bu nedenle biraz daha uzun sürüyor” dedi. “Bir bazla birleştirilebilmesine rağmen, bir tane kullanmak gerekmiyor ve kimyasal pigmentlere gerek yok. Zaten vücudumuzda melanin olduğu için alerjik reaksiyonlarımız olmayacağına inanıyoruz. ”

Melanin, güneşe maruz kalma ve yaşlanma nedeniyle saçta da kaybolduğu için, araştırmacılar güneşin boya üzerindeki etkisini merak ettiler. Geleneksel boyadan daha hafif bir işlem olmasının yanı sıra, saçın sentetik melaninle kaplanması beyazlaşmaya neden olabilecek güneş hasarından koruma potansiyeline sahiptir. Araştırmalar, işlem görmemiş saçlara kıyasla melanin pigmenti ile işlem görmüş saçların ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında daha az hasar gördüğünü gösterdi.

Teorik olarak, geleneksel boyalar yerine sentetik melanin kullanmanın dört temel avantajı tanımlanır:

  • Sentetik melanin, temel katman olarak amonyak kullanımını engeller.
  • Saçı melaninle tedavi etmenin yolları daha az toksiktir.
  • İşlem daha güvenlidir ve daha ölçülebilir kimyasallar kullanır.
  • Sentetik melaninin gelecekteğin kozmetiği olması yolunda büyük bir potansiyeli var.

Sektörün kanserojenlerden ve diğer toksik kimyasallardan uzaklaşma arzusu göz önüne alındığında Gianneschi, laboratuvarının endüstriye yeni bir hareketlilik sağlayabileceğine inanıyor. İleriki zamanlarda ekip, saç boyasını daha büyük bir noktaya taşıyarak geliştirmek isteyen bir ortak bulmayı umuyor. Gianneschi’nin bakış açısına göre, araştırmanın ana motivasyonu, melaninin sadece potansiyel olarak geniş ticari kullanımıyla ilgili oluşturduğu heyecan değildir.

Gianneschi, “Biyomedikal açıdan bakıldığında, saç boyası alerjisi olan büyük bir insan pazarı var” dedi. “İlk düşüncemiz, bu insanlara yardım edecek bir çözüme sahip olmanın harika olacağıydı.”

Kaynak: scitechdaily.com

926 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!