Gelgit Enerjisi ve Batarya Teknolojisini Birleştiren Yeşil Hidrojen Projesi

Gelgit Enerjisi ve Batarya Teknolojisini Birleştiren Yeşil Hidrojen Projesi

İskoçya ana karasının kuzeyindeki bir takımadada bulunan bir proje, “kesintisiz yeşil hidrojen” üretmek için gelgit gücünü ve batarya teknolojisini birleştirmeyi planlıyor.

Avrupa Deniz Enerjisi Merkezi(EMEC) Pazartesi günü yaptığı bir duyuruda, Orkney, Eday adasında bulunan bir gelgit enerjisi test sahasında 1,8 megavat saatlik bir “akış bataryası” kullanacağını söyledi.

Buradaki fikir; sistemin gelgit türbinleri tarafından ürettiği elektriği “yüksek güç periyotlarında” depolanması ve daha düşük güç periyotlarına tahliye edilmesidir.

EMEC’e göre Invinity Energy Systems’in akış pilleri, “günde bir veya daha fazla kez saatlerce kesintisiz güç” sunabiliyor.

Yeşil Hidrojen Nedir ?

Yeşil hidrojen, rüzgar, güneş ve EMEC girişimi ile birlikte gelgit enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar kullanılarak üretilir.

ABD Enerji Bakanlığı’nın ARPA-E’sine (Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı – Enerji) göre bir akış pili, elektrolitini – enerji sağlayan malzemeyi – harici tanklarda sıvı olarak depolayan kolay şarj edilebilir sistemdir.

EMEC projesi için akış pilleri, isteğe bağlı elektrik oluşturmak için 670 kilowatt’lık bir elektrolizör kullanılarak hidrojene dönüştürülecek olan gelgit üretimini “pürüzsüz” hale getirecektir.

Invinity sistemi, İskoçya’daki bir ana kara tesisinde bir araya getirilecek ve projenin 2021’de çevrimiçi olması bekleniyor. Finansman, İskoç hükümetinden Highlands and Islands Enterprise aracılığıyla sağlandı.

EMEC’in genel müdürü Neil Kermode, teknik bir incelemeden sonra akış pillerin bu enerji sistemi için en uygun seçenek olduğuna karar verildiğini söyledi.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Akış pilleri, elektrik yükünü katıdan ziyade bir sıvıda depoladığı için, kesintisiz bir süre için endüstriyel miktarlarda güç sağlayabilirler ve aynı zamanda uzun süre şarj kaybetmeden tam şarjlı durabilirler” dedi.

“Bunların tümü, pil teknolojisini yenilenebilir enerji üretimi ve hidrojen üretim süreciyle entegre etmek için gerekli niteliklerdir.”diye de ekledi.

Üstesinden Gelinmesi Gereken Engeller

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından “çok yönlü bir enerji taşıyıcısı” olarak tanımlanan hidrojen, çeşitli uygulamalara sahiptir.Endüstri ve ulaşım gibi sektörler örnek verilebilir.Ulaşım sektöründe kullanımına örnek olarak hidrojen yakıt hücreleri kullanılarak çalışan trenler, uçaklar, arabalar ve otobüsler verilebilir

Şu anda, hidrojen üretiminin büyük çoğunluğu, çevreye olumsuz etkisi olan fosil yakıtlara dayanıyor. IEA (International Energy Agency), hidrojen üretiminin her yıl yaklaşık 830 milyon metrik ton karbondioksitten sorumlu olduğunu söyledi.

Bu bağlamda, yeşil hidrojenin popülaritesi artıyor ve son birkaç yılda Repsol, Siemens Energy, Orsted ve BP gibi büyük firmalar yeşil hidrojen üretimiyle bağlantılı projelerde yer aldı.

Wood Mackenzie’ye göre(Merkezi İskoçya’nın Edinburgh şehrinde olan küresel enerji, kimyasallar, yenilenebilir kaynaklar, metaller ve madencilik araştırma ve danışmanlık şirketi),hidrojenin genel enerji karışımındaki rolü küçüktür,2020’de dünya çapında hidrojen üretimi sadece% 0.1’ini oluşturuyor.

Ağustos ayında yayınlanan Wood Mackenzie’nin bir raporuna göre maliyetlerin 64 yılına kadar 2040% kadar düşebileceği söylense de, yeşil hidrojenin üretimi de pahalıdır.

Kaynak : cnbc.com

879 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!