Ulaştırma Sektöründe Kullanılan Ağır Metallerde Devrim: Magnezyum

Ulaştırma Sektöründe Kullanılan Ağır Metallerde Devrim Magnezyum

Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde atmosferik korozyon araştırmacısı olan Mohsen Esmaily, magnezyum alaşımlarındaki mikro yapıyı değiştirerek, ulaştırma sektöründe kullanılan araçların ağırlığını azaltarak bu malzemelerin kullanılabilirliğini arttırmayı başardı.

Magnezyum en hafif yapı metalidir, aynı zamanda reaktiftir. Bu, korozyona karşı çok hassas olduğu anlamına gelir, yani çevreden çabuk etkilenir ve çok kolay reaksiyona girer. Bu nedenle korozif ortamlarda magnezyumun kullanılması zorlaşır, bu da otomobillerde magnezyum kullanma potansiyelinin sınırlı olduğu anlamına gelir.

Yüz yıldan fazla bir süredir, magnezyum üreticileri, korozyona daha dayanıklı alaşımlar geliştirmek için çalışmışlardır. Mohsen Esmaily’nin araştırması, malzemenin mikro yapısını değiştirerek alaşımların korozyon direncini arttırmayı hedefliyor, böylece araçların ağırlığını azaltmayı sağlıyor.

Mohsen Esmaily, otomobillerde fazladan her bir kilonun önemli olduğuna dikkat çekerek, bugün en yaygın hafif metal olan alüminyumdan yüzde 30 daha hafif olan magnezyuma geçişin yakıt tüketimini azaltmak için ileriye dönük büyük bir adım olduğunu söylüyor.

Rheocasting adı verilen bir döküm yöntemiyle üretilen magnezyum dökümleri incelendiğinde, bu şekilde üretilen magnezyum alaşımlarının korozyon direncinin, geleneksel yüksek basınçlı döküm ile üretildiğinde aynı malzemeden dört kat daha iyi olduğunu keşfetti. Bu yeni bilgi, bir dizi gelişmiş analitik yöntemin kombinasyonuna dayanmaktadır.

Magnezyum alaşımlarının reokastasyonu, malzemenin mukavemetini arttırmak için Jönköping Üniversitesi’nde geliştirilmiştir, ancak Mohsen Esmaily’nin araştırması, tekniğin alaşımlara korozyona karşı şaşırtıcı derecede iyi bir ivme kazandırdığını göstermektedir.

Mohsen Esmaily,”Alaşımın mikro yapısını kontrol ederek çok daha yavaş paslanan ve her zamankinden daha güçlü olan dökme magnezyum alaşımları oluşturabileceğiz” diyor.

Son üç yılda, bu alanda 30’dan fazla makale yayınladı. Birkaç makale bu alanda büyük bir etki yarattı. Bunlardan biri, 2015 yılında Corrosion Science dergisinden en çok indirilen makaleydi. Ayrıca İsveç Kraliyet Mühendislik Bilimleri Akademisi tarafından onaylandı ve magnezyum korozyonu üzerine yapılan çalışmalar için 50.000 İsveç Kronu fon sağlandı.

Kaynak: phys.org

605 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!