Metanol Yakıtı Bu Küçük Robot Böceğe (Roböcek) Dolaşma Özgürlüğü Veriyor

Metanol Yakıtı Bu Küçük Robot Böceğe Roböcek Dolaşma Özgürlüğü Veriyor

Fotoğraf : Yaklaşık üç pirinç tanesi kadar olan bir robotik böcek bir güç kaynağına bağlı olmadan sürünebilmekte,taşıyabilmekte ve tırmanabilmektedir.

Metanolu bir mikrokas için yakıt olarak kullanan robot böcek, bir saatten fazla bir süre boyunca sürünebilmekte, taşıyabilmekte, tırmanabilmektedir.

Bir robot böcek metanol yakıtlı mikrokas sayesinde  belli bir mesafeyi kendi başına gitmektedir.

Bilim insanları, bu robotik böcek sürülerinin arama-kurtarma operasyonlarına yardımcı olabileceğini düşünmektedirler (SN: 5/19/16). Fakat bir enerji kaynağına bağlı olmak zorunda olan robotlar için dar alanlar ulaşım kapsamı dışında yer almaktadır. Ağustos 19’da Bilim Robotiklerinde (Science Robotics) tanımlanan yeni robot , sıvı yakıtını vücudunda taşımaktadır.

“Kritik meselenin güç olduğunu farkettim” demektedir Néstor O. Pérez-Arancibia. Los Angeles’taki Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki ekibi metanole başvurmuştur çünkü belli bir kütlede küçük bataryalardaki gibi 10 katın üzerinde enerji depolamaktadır.

Araştırmacılar, metanolü harekete dönüştürmek için bir nikel-titanyum alaşımlı kabloyu platin ile kaplamışlardır. Alaşım ısıtıldığında bir kas gibi kasılmaktadır ve soğutulduğunda ise uzamaktadır. Platin temas ettiği herhangi bir metanol buharının yanması sonucunda ısı açığa çıkarmaktadır. Periyodik bir düzende yakıta farklı maruz kalmalar ile sıcaklık değişir ve mikrokas akordion gibi katlanmaktadır. Bu hareket robotun ön ayaklarının şaha kalkmasına neden olmaktadır. Bacaklar geriye doğru düştüğünde, vücut öne doğru çekilmektedir.

Video : Bu böcek robot yalnızca üç pirinç tanesi kadar ağırlıkta olabilmektedir fakat sürünmek için küçük ama güçlü bir yakıt kaynağına ihtiyaç duymaktadır. Bilim insanları, onu bir güç kaynağına bağlamak yerine, yapay bir mikrokası güçlendirdiği robotun vücudunda metanolu toplamışlardır. Bu bağımsız yakıt, araştırma ve kurtarma çalışmaları boyunca dar alanlara sürünen robotlar oluşturmak için kritik bir ilerleme olabilir.

Böcek robot, mevcut olan robotlara denk olarak yaklaşık üç pirinç tanesi ağırlığındadır (yakıt haricinde). Ağırlığının 2.6 katı kadar taşırken zemin yüzeyinde sürünmektedir. En zorlu koşu bandı ayarlarından daha dik eğimlerin üstesinden gelmektedir. Ve bir saatten daha fazla bir süre koşabilmektedir, diyor Pérez-Arancibia.

Bir batarya ile- son teknoloji ürünü bile olsa- en iyi koşulda birkaç saniyede koşabileceği tahmin edilmektedir.

Benzer robotlardan daha yavaş olan ve yönlendirilemeyen böceklerin iyileştirilmesi için bir oda bulunmaktadır.

Yeni nesil prototipler , aynı yapay kas prensibini daha hızlı, daha fazla manevra kabiliyetine sahip bir tasarım ve farklı bir yakıt ile kullanacaktır.

Onun nihai amacı uçan robotlardır. Özellikle Kelebekler yapmak istiyoruz, diyor.

Kaynak : sciencenews.org

694 Kez Okundu

Esra Erdem

1994 Mersin doğumluyum. Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladıktan sonra Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Danışmanlık sertifikamı aldım. Lisans diplomamı elime aldıktan sonraki mesleki hayatımda 2 ayrı firmada yaklaşık 3 yıllık iş tecrübem oldu. Bu iş tecrübelerimden birisi Yapı Malzemeleri ve Beton Katkı Kimyasallarının üretimi üzerine olan bir firmada, diğer iş tecrübem ise Polimer ve Kimyasal Ambalaj üretimi üzerine olmuştur. Mesleğimle bağlantılı olan her türlü alanda araştırma yapmaktan ve bildiklerimi insanlarla paylaşmaktan zevk aldığımdan dolayı İnovatif Kimya ekibine katıldım. İlgi alanlarım: Nükleer Enerji, Yenilenebilir Enerji, Nanoteknoloji, Biyoteknoloji, Cam,Seramik,Gıda,İlaç,Organik tarım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!