Uzayın Yeni Yolcusu: James Webb

Uzayın Yeni Yolcusu James Webb

Fotoğraf: NASA’nın James Webb Teleskopu’nun son testler başarıyla tamamlandıktan sonra fırlatma mevziine gönderilmek üzere hazırlanırken

NASA (Washington, D.C., A.B.D.), kompozit yoğunluklu James Webb adlı teleskopunu 18 Aralık 2021 tarihinde yörüngeye fırlatmayı planlıyor. Kuruluşa göre bu teleskop önümüzdeki 10 yıl için derin uzayı inleyecek bir gözlemevi olarak hizmet edecek.

Kuruluş, yeni fırlatılış tarihini Webb en son ve titizlikle yapılan test serisini başarıyla tamamladıktan sonra Arianespace (Évry-Courcouronnes, Fransa) ile koordineli olarak belirledi.

NASA’nın liderliğinde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA, Paris, Fransa) ve Kanada Uzay Ajansı (Longueuil, Quebec, Kanada) ortaklığı ile yürütülen uluslararası bir program olan Webb, Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’ndaki Avrupa Uzay Limanı’nda ESA tarafından sağlanan bir Ariane 5 üzerinde fırlatılacak.

Webb‘in NASA‘daki program direktörü Gregory L. Robinson, “Webb, azmin özüne işaret eden örnek bir misyondur” dedi. “Özel ekibimiz ve küresel ortaklarımız tarafından gördüğümüz bu inanılmaz çaba oldukça ilham verici. Birlikte bu yol boyunca korona virüs pandemisi gibi zorukların yanı sıra karşımıza çıkan teknik engellerin de üstesinden geldik. Ayrıca Kongre’nin kararlı desteği için minnettarım. Artık bir gözlemevimiz ve fırlatılmaya hazır bir roketimiz olduğuna göre, büyük günü ve gelecek muhteşem bilimi sabırsızlıkla bekliyorum.” diye ekledi.

Webb ekibi, gözlemevi fırlatma sahasına olan yolculuğu için son kapanış prosedürlerine ve paketlemeye tabi tutulurken, sevkiyat operasyonları için hazırlanıyor. Webb‘i uzaya taşıyacak Ariane 5 roketinin ana bileşenler, Avrupa’dan Fransız Guyanası’nın Kourou kentine güvenli bir şekilde ulaştı.

NASA‘ya göre, Webb teleskopu güneş sistemimizden erken evrendeki en uzak gözlemlenebilir galaksilere ve aradaki her şeye kadar kozmik tarihin her aşamasını keşfedecek. NASA, Webb‘in yeni ve beklenmedik keşifler ortaya çıkaracağını ve insanlığın evrenin kökenini ve içindeki yerimizi anlamasına yardımcı olacağını söylüyor.

Kaynak: compositesworld.com

670 Kez Okundu

Nursima Yıldız

1996 yılında Ankara’da doğdum. 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Lisans dönemim sırasında Erasmus+ programı ile 1 dönem Polonya - Czestochowa Üniversite’sinde okudum. Şu anda da Roma Sapienza Üniversitesinde yüksek lisans yapmaktayım. Kimya sektöründe dünyada ne tür gelişmeler olduğunu daha yakından takip etmek ve bu gelişmelerle alakalı Türkçe kaynak oluşturmaya yardımcı olmak adına İnovatif Kimya Dergisi ekibinin bir üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum. Özellikle ilgi alanım olan malzeme bilimi hakkındaki haberleri paylaşacağım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!