Güneş Panellerinde Masrafsız “Yeşile” Doğru

gunes panellerinde masrafsiz yesile dogru

Fosil yakıtlara olan bağlılığı azaltmak için güneş panelleri dünya çapında hızla artıyor. Fakat konvensiyonel paneller haricinde çevresel maliyetler oldukça fazla. Bilim insanları Amerikan Kimya Topluluğu Dergisi’nde “yeşil güneş panellerinin” perovskite halojenürle ucuz bir şekilde üretilmesini anlattı. Geliştirdikleri düşük bandaralıklı perovskite güneş panelleriyle kurşun oranı azaltıldı ve %15 verimlilik gözlendi.

Umuyoruz ki bir gün, bilim insanları nispeten daha pahalı ve daha fazla enerji gerektiren silikon bazlı fotovoltaik paneller yerine  organik-inorganik hibritlere yönelerek, silikon içermeyen düşük maliyetli perovskite halojen tuzlarının geliştirilmesine öncülük ederler. Bu materyallerin verimliliği geçtiğimiz bir kaç yılda hızla arttı. Ama bunun yanısıra verimliliği stoklayan iki alt panel gerekli; ilk olarak ortaya konan geniş bandaralıklı ve altta düşük bandaralıklı ard arda dizili hücreler. Bandaralıklıda yarı iletkende absorplanan ışık enerjisinden daha düşük olduğu ifade ediliyor. Düşük bandaralıklı perovskite panellerin performansı yıllardır geride kalmıştır. Dewei Zhao, Ren-Gen Xiang, Yanfa Yan ve meslektaşları bunu değiştirmek için araştırma yapıyorlar.

Bu güneş panelleri için formamidin kalay iyodür ve metilamonyum kurşun iyodür çözeltilerinin karışımı için yeni yöntemler geliştiriyorlar.

Sonuçta kalay-kurşun perovskite panelleri düşük bandaralıklı ve yaklaşık %15 güç verimliliği sağlıyor. Diğer gruplarda düşük bandaralıklı panellerle %13.6 verimlilik sağlanıyor. Bunlara ek olarak, panellerin içerdiği kurşun %60 düşük kurşun bazdan, ikili bağlantı noktası (ard arda dizili olmayan) perovskite güneş panellerinde stoklanan akım verimliliği %22.1 gözlemlendi. Araştırmacılar kurşun içeriğinin azalması ve verimliliğin artması için düşük bandaralıklı panellerde kullanışlı, çevre dostu ard arda dizili güneş panellerinin önemli olduğunu söyledi.

Kaynak : sciencedaily.com

Haberi Çeviren : Tuğba Nur Akbaba

Üniversite : Gazi Üniversitesi (Gazi Üniversitesi – Analitik  Kimya -Yüksek Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Bölümü

Mail : tugba.nur.25@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

4.829 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!