D vitamini ile otizm arasındaki bağlantı nedir?

Queensland Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, farelere gebelik sırasında D vitamini takviye edilmesinin, yavrularındaki otizm özelliklerini engellediğini keşfettiler.

Queensland Üniversitesi Beyin Enstitüsü’nden baş araştırmacı Profesör Darryl Eyles, bu bulgunun D vitamininin beyin gelişiminde oynadığı rolün çok önemli bir kanıtı olduğunu söyledi.

Profesör Eyles; “Çalışmamızda, etkilenen farelerin anormal şekilde davrandığı, sosyal etkileşimde, temel öğrenmede ve stereotipik davranışlarda oluşan açıklıkları gösteren en yaygın kabul görmüş otizm gelişim modelini kullandık. Aktif D vitamini ile tedavi edilen gebe kadınların gebeliklerinin ilk üç aylık döneminde, bu eksikliklerin görülmediği fetüslerin oluştuğunu tespit ettik.”

Son zamanlarda insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, Queensland Üniversitesi Beyin Enstitüsü araştırmacıları, düşük D vitamini seviyeleri görülen hamile kadınlar ile otistik özellikleri olan bir çocuğa sahip olma olasılığının arttığını tespit ettiler.

Otizm ya da otizm spektrum bozukluğu – başkaları ile iletişim kurma ve toplumsal olarak etkileşim kurma zorluğu ya da yetersizliği gibi yaşam boyu süren gelişimsel engelleri tanımlar.

Güneş ışığı, UV ışınlarına tepki olarak deri hücrelerinin ürettiği D vitamininin ana kaynağıdır. Bunun yanında, D vitamini bazı gıdalarda da bulunur.

Çalışmaya katılan araştırmacılardan olan Dr. Wei Luan, D vitamininin sağlıklı kemiklerin korunması için çok önemli olduğunu, ancak D vitamininin aktif hormonal formunun hamile kadınlara verilemediğini, çünkü gelişmekte olan fetüsün iskeletini etkileyebileceğini söyledi.

Dr. Luan; “Son zamanlarda yapılan bu çalışmalar, artık kolekalsiferolün (hamile kadınlar için güvenli olan ek form) kan dolaşımında aynı miktardaki aktif hormonal D vitaminini elde etmek için ne kadar gerekli olduğunu belirlememizi sağlayacak.”

Kaynak : sciencedaily.com

1.220 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!