Airbus’ın Yeni Hedefi: Havacılık Emisyonlarını Azaltma

Airbusın Yeni Hedefi Havacılık Emisyonlarını Azaltma

Fotoğraf: Kompozit Braket (Arris Composites, Airbus)

Sektörün önde gelen üreticilerinden Arris Composites (Berkeley, Calif., A.B.D.), Airbus (Toulouse, Fransa) ile kabin braketlerinin üretimine odaklanan bir araştırma projesi yürütmeye başladı. Bu proje, kompozit gibi yenilikçi materyaller ve üretim metotları geliştirerek havacılık sektöründeki emisyonları önemli ölçüde azaltmayı amaçlamaktadır.

Arris’e göre 220 gramlık bir metal braketin, topolojisi optimize edilmiş, 3D hizalama yapılmış 50 gramlık bir sürekli fiber kompozit parça ile değiştirilmesi ile %75’ten fazla ağırlık tasarrufu sağlanabilir. Tek bir hava aracında bu braketlerden yüzlercesi olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu durumun aynı zamanda büyük miktarda yakıt tasarrufu anlamına gelmektedir. Örneğin, yılda her biri 500 braketten oluşan 100 uçak üretilmesi toplam 50.000 braket üretileceği anlamına gelir. Daha hafif üretilen bu 50.000 braket ömür boyu 113 milyon ton yakıt tasarrufu ve CO2 emisyonunda 357 milyon ton azalma sağlayacaktır (ağırlığı azaltmanın yakıt tasarrufunda etkisi ve yakıt miktarını CO2 emisyonuna dönüştürme faktörü için bkz. Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin ticari havacılık ile ilgili analiz raporu).

Airbus hayatımız boyunca daha temiz, daha sürdürülebilir bir hava seyahati sağlama yolunda emin adımlarla ilerliyor ve bu değişikliği yapmak için önemli bir etkiye ve pratik uygulamaya sahip ezber bozan fikirlerin keşfedilmesi gerekmektedir.” dedi Airbus inovasyon müdürü Bastian Schäfer. “Arris gibi, ‘daha iyi bir hava yolculuğu’ misyonumuzu paylaşan ve mümkün kılan şirketler sayesinde uçakları tasarlama ve imal etme şeklimiz değişiyor. Geleceğin biyomimikri, topoloji optimizasyonu ve gelişmiş kompozitler olduğunu biliyorduk. Arris ise geleceğin uçuşunu bugünden üretmek adına bu ideal tasarım ve malzeme koşullarını bir araya getirmek için yardım etmektedir.” diye ekledi.

Üstelik Arris kompozit, eklemeli imalat ve yüksek hızlı sıkıştırma kalıplama proseslerinin kombinasyonunu kullanan Eklemeli Döküm teknolojilerinin, yedek parçalar ve gelecekteki uçak yapıları üzerinde büyük bir etkisi olacağını ve karbon emisyonlarını azaltmanın mümkün olduğunu kanıtlayacağını belirtmektedir. Airbus, gelecek nesiller için “daha sürdürülebilir bir hava seyahati” vizyonunu desteklemek için bunun gibi teknoloji yollarını keşfetmeye kendini adamıştır.

Kaynak: compositesworld.com

744 Kez Okundu

Nursima Yıldız

1996 yılında Ankara’da doğdum. 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Lisans dönemim sırasında Erasmus+ programı ile 1 dönem Polonya - Czestochowa Üniversite’sinde okudum. Şu anda da Roma Sapienza Üniversitesinde yüksek lisans yapmaktayım. Kimya sektöründe dünyada ne tür gelişmeler olduğunu daha yakından takip etmek ve bu gelişmelerle alakalı Türkçe kaynak oluşturmaya yardımcı olmak adına İnovatif Kimya Dergisi ekibinin bir üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum. Özellikle ilgi alanım olan malzeme bilimi hakkındaki haberleri paylaşacağım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!