Ana Malzemesi Karbon Olan Batarya Geliştirildi
Yeni geliştirilen batarya pahalı olan lityum yerine, bol miktarda bulunan karbon elementini kullanıyor.
Melbourne’daki RMIT Üniversitesi araştırmacıları yeni bir batarya teknolojisi üzerine çalışıyorlar. Yeni proton bataryasının yapımında lityum yerine karbon ve su kullanılıyor. Bu sayede bataryalar daha düşük maliyetle üretilebilecek.
Yeni batarya şarj edilirken su bir zardan geçirilerek ve karbon elektrotlarla birleştirilerek ayrıştırılıyor. Bu sayede proton üretimi gerçekleşiyor. RMIT araştırmacılarının bulduğu bataryanın en dikkat çekici noktası ise hidrojen gazı üretmiyor olması.
Lityum bataryalarda yapısı gereği üretilen hidrojen gazı verimliliği düşürüyor. Karbon tabanlı bataryalar ise hidrojen üretmek gerekmediği için çok daha yüksek verimlilik sağlayabiliyor. Araştırmanın başındaki John Andrews, yeni teknolojiyi kullanan bataryaların önümüzdeki 5 – 10 yıl içinde piyasaya çıkabileceğini söyledi.
Bu zamana kadar çok sayıda yeni batarya teknolojisinin geliştirildiğini duyduk. Fakat hala biraz geliştirilmiş lityum bataryaları kullanıyoruz. Bakalım bu teknolojinin yaygınlaşması sağlanabilecek mi.
Kaynak : technopat.net