Ar-Ge Bor Katkılı Yanmaz İzolasyon Malzemesi Geliştirildi
Batman Üniversitesindeki 5 akademisyen tarafından yürütülen çalışma ile bor katkılı “yanmaz izolasyon malzemesi” geliştirildi.
Batman Üniversitesi Makine Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümlerinden 5 akademisyenin Batman Teknokent‘te 5 yıl süren çalışmaları sonucu yanmaz izolasyon malzemesi geliştirildi. Ürünün inşaat sektöründe ısı yalıtımına çözüm sağlayacak, ısı kaçaklarının önlenmesi ve binalardaki yangın riskini de minimum seviyeye indirmesi amaçlanıyor.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Yükseköğretim Kurulunun Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı’na geçen yıl “enerji” alanında dahil edildiğini hatırlatarak, bu alanda sürdürdükleri çalışmaları akademik faaliyetler ile ilgili gerçekleştirdiklerini aktardı.
Batman Üniversitesi akademisyenlerince 5 yıl önce başlatılan çalışmalar kapsamında bileşenleri yerli ham maddelerden oluşan bor katkılı yanmaz izolasyon malzemesi üretildi. İzolasyon malzemesi, bin derece üzerinde sıcaklığa rağmen yanmıyor, duman veya herhangi bir zararlı gaz çıkarmıyor.
Muadillerine Göre Yüzde 60 Daha Ucuz
Dr. Öğr. Üyesi Hasan Oktay, elde edilen malzemenin yerli ham madde kullanılarak üretilmesi dolayısıyla piyasadaki muadillerine göre yüzde 60 daha ucuz olduğunu vurgularak, “Geliştirdiğimiz üründe bin dereceye ulaşan sıcaklık ölçümlerinde malzemede herhangi bir deformasyon, yanma ve gaz çıkarma olmadığı, malzemenin ısıyı geçirmediği tespit edildi, bunun üzerindeki sıcaklıklar için de çalışmalarımız devam ediyor. İlk olarak inşaat sektörü bir sonraki hedefimiz ise otomotiv ve havacılık sektörüyle ilgili de çalışmalarımızı tamamlayıp, seri üretime geçmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Kaynak : sanayigazetesi.com.tr