Atık Su Arıtma Tesisleri Çiftçilere Yardım Etmek Amacıyla Gübreleri Geri Kazanacak
Fotoğraf: Atık su tesisleri, attık sulardan daha fazla fosfor topladığında, çiftçiler daha ucuz gübrelerden yararlanabilirler.
Fosfor ve azot gibi atık sularda bulunan elementler gübre olarak iyi bir şekilde kullanılabilir. Belediye atık su arıtma tesisleri şu anda küresel olarak kıt hale gelen bu değerli kaynakların daha fazlasını kurtarmayı planlıyor.
“Daha Geniş Alım”, beş ülkedeki su ve kanalizasyon arıtma şirketleri, araştırma enstitüleri ve özel sektör işletmelerini kapsayan ortak bir projedir. Projenin amacı, su yöntemi sektöründe su kaynaklarının nasıl optimize edilebildiğini, deşarjları nasıl sınırlandıracağını ve sürdürülebilir iş modelleri geliştirmeyi bulmaktır.
Norveçli araştırma kuruluşu SINTEF’in Proje Müdürü Herman Helness, “bu olay teknolojiye bağlı değildir, çünkü atık sudan kaynak geri dönüşüm için sistem sıkıntısı yoktur.” dedi. “Darboğazlar genellikle yönetmelikler ve iş modellerinin eksiği nedeniyle olmaktadır.” dedi.
Daha Fazla Fosforun Geri Kazanımı
Norveç’in Rogaland eyaletinde bulunan su, kanalizasyon ve atık yönetim şirketi IVAR IKS, Wider Uptake’in demo projelerinden birine katılıyor. HOST verdien i avfall AS adlı bir şirketle iş birliği içinde, gübre ve toprak ürünlerinin yanı sıra biyogaz ve enerji üretmek için atık su bulamaçlarında bulunan fosforları geri kazanıyor.
IVAR’da bulamaç ve biyogazdan sorumlu Teknik Müdür olan Leif Ydstebo, “Geçmişte, kanalizasyon arıtması daha çok organik maddelerin çıkarılmasına odaklanmıştı ve süreç boyunca değerli kaynaklar kayboldu.” diyor. “Şimdi besinleri denize boşaltmak yerine geri almaya çalışıyoruz.” diyor.
Çamur atık sudan çıkarıldığında hem azot hem de fosfor içerir, ancak etkili bir gübre olarak kullanılacak yeterli miktarda değildir. Fosforun daha fazlasını geri dönüştürmek için yapılan plan, her iki elementi de içeren strüvit adı verilen bir maddeyi geri almaktır.
“Planımız atık su tesisine yeni geri dönüşüm teknolojisi kurmak. Bunu yapmak için öncelikle tesisimize en uygun yöntemi belirlemek için çeşitli laboratuvar testleri yapmamız gerekiyor,” diyor Ydstebo.
Amaç, tesis işletmeciliğini ve fabrika sahibi olan on iki Rogaland belediyesi için mümkün olduğunca kararlı hale getirmektir.
Mevzuatı ve Çiftçileri Etkilemek
Çamurdan yapılan gübreler tahıl üretimi için kullanılabilir, fakat çim silajı için kullanılamaz.
HOST şirketinde araştırma ve geliştirme çalışmalarına başkanlık eden mikrobiyolog Erik Norgaard, “Tahıl çiftçiler arasında Pazar anketlerini, pek çok temelde çamur bazlı gübre kullanarak şüpheci olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, fiyatının diğer gübre türlerine göre daha düşük olduğunu duyunca kısa sürede ilgilenmeye başladılar.” diyor.
Norgaard, Norveç’in gübre kullanıma ilişkin yasal düzenlemelerde belirtilen şartların bu tür ürünlerin karla satılmasını zorlaştırdığını söyledi. İhtiyaçlar arasında, çamur bazlı gübre kullanımı hakkında belediye hekimlerine bilgi verme zorunluluğu da yer alıyor. Bu faktör, çiftçiler arasında şüpheciliği tetikleyen faktörlerden biridir.
Norgaard, “Yetkililerle uzun süren görüşme sonrası, bu olay için izin almayı başardık.” diyor.
Yeni ürünlerin ve ticaret anlaşmalarının geliştirilmesi için istikrarlı bir düzenleyici çerçeve gereklidir. Teknoloji mevzuattan daha hızlı gelişiyor, fakat düzenlemeler öngörülemez olduğunda her zaman büyük bir yatırım riski vardır.
Norgaard ayrıca çiftçileri toprak sağlığına daha fazla ilgi duymaya ikna etmek istiyor.
Norgaard, “Organik gübreler on yıl önce olduğu gibi değil.” diyor. “Atık su şebekesi yenilenmiştir. Daha az bakır boru, gübre ürettiğimiz atık su ve bulamaçlarda daha az ağır metal anlamına gelmektedir Norveçli çiftçiler artık güvenle organik tarıma geçebilir.” diyor.
Fosfor Dünya Çapında Bulunamaz Hale Geliyor
IVAR ve HOST, büyük ihracat fırsatları öngörmektedir ve son altı yıl içinde şirketler Vietnam’a çok miktarda gübre tedarik ettiler.
Modern tarımın yeterli gıda üretmek için tamamen fosforlu gübrelere bağlı olduğu bir gerçektir. Norveç’te topraklarımızda yeterli fosfor var, fakat dünyanın diğer kısmında durum böyle değil. Bu sebeple, fosforun geri kazanılması ve gübrenin ihraç edilmesi için iyi bir kaynak yöntemidir.
Kaynak: phys.org