Bal Arıları Kademeli Koku Alma Davranışı Sergileyerek Kraliçelerini Bulur

Bal Arıları Kademeli Koku Alma Davranışı Sergileyerek Kraliçelerini Bulur

ABD, Japonya, Almanya ve Hollanda’dan bir araştırma ekibi, bal arılarının kraliçelerini bulmak için bir dizi kademeli koku alma davranışı kullandığını bildirdi. Grup, Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlanan makalesinde gözlemsel ve yapay zeka  ile öğrenme tekniklerini kullanarak bal arılarına ilişkin çalışmalarını ve keşfettiklerini anlattı.

Önceki araştırmalar, bal arılarının uyumlu arı sürüleri oluşturduğunu gösterdi. Bu, arı sürüsünün tüm üyelerinin diğerlerinde neler olup bittiğini takip etmek için bir mekanizmaya sahip olması gerektiği anlamına gelmektedir. Araştırmalar ayrıca kraliçenin bu tür faaliyetlerin merkezi olduğunu ileri sürdü. Bu nedenle, diğer arıların kraliçe arı ile bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerekir. Bunu yapmak kraliçeye yakın olan arılar için nispeten kolay görünebilir, peki ya daha uzak olanlar? Bu yeni çalışmada, araştırmacılar bu sorunun cevabını bulmaya çalıştı.

Araştırmacılar, arıların sürülerinde nasıl davrandıklarına dair genel bir fikir edinmek için 6.600 arının eylem halindeyken bir aşamaya kadar iletişim gerektirecek etkinliklerini ayrıntılı bir şekilde gözlemledi ve not ettiler. Arıları gözlemek için yüksek hızlı kameralar kullanıldı ve ardından video tekrar oynatıldı. Araştırmacılar, ayrıca arı sürüsündeki belirli davranışları tanımak için yapay zeka öğrenme algoritması ve ardından arıların davranışını daha fazla analiz etmek için işleme gücünü kullandı. Daha sonra öğrendiklerini arıların faaliyetlerini modellemek için kullandılar.

Araştırmacılar, arıların iletişim için benzersiz bir yöntem geliştirdiklerini keşfettiler. Araştırmacılardan biri, ’Arılar,feromonları diğer arılara doğru itmek için havalandırma tekniği kullanıyor.Daha da ilginç olanı, davranışlarını senkronize etmek için bir yöntem geliştirmişler.Etrafa feromonlar üflemek için kanatlarını kullanarak bir dizi fan davranışı gerçekleştiriyorlar. Bir arı, etrafındaki bir akranına feromonları üflüyor bu da arılar mesajı alana kadar geri dönüyor ve bir sonraki arıya feromonlar üfleniyor şeklinde devam ediyor. Sonuç olarak,kraliçenin merkez olarak hizmet verdiği kovan çapında bir iletişim ağı oluşuyor.’dedi.

Bal Arıları Kademeli Koku Alma Davranışı Sergileyerek Kraliçelerini Bulur

Fotoğraf : Cu Boulder kampüsündeki arı kovanından bir petek

Araştırmacılar, arıların davranışlarının toplu davranışın dönüm noktası niteliğindeki bir örneği olduğunu öne sürdüler. Yönettikleri iletişim ağı, eski üyeler ölürken veya öldürülürken ve yeni üyeler katılırken bile sürünün uyumlu kalmasını sağlar.

Kaynak:phys.org

780 Kez Okundu

Figen Ergene

1995 İstanbul doğumluyum.2018’de Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum.Marmara Üniversitesi Polimer Bilimi ve Kimyası bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Kimya hayatımızın büyük bir bölümünü kapsıyor ve her gün yeni gelişmeler olmakta. Bu yeni gelişmeleri takip etmek ve iletmek için haber çeviri ekibine katıldım.Polimer kimyası,biyoteknoloji,organik kimya,ilaç endüstrisi ilgi duyduğum alanlardandır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!