Baskının Geleceğini Şekillendirmek için Kullanılan Hayatın Zengin Dokusu: Ses
Fotoğraf: Ultrason ve bilgisayar algoritması maddelerin nasıl şekle gireceğini kontrol eder.
Birleşik Krallık’taki araştırmacılar, havadaki sesin gücünden faydalanarak mikroskobik parçacıkları ve damlacıkları hassas modellerin içine girmeye zorlayacak yeni bir yol geliştirdiler.Bu metot özellikle tıp ve elektronik alanları olmak üzere baskı uygulamaları için oldukça kapsamlı kullanım alanına sahip.
Bath ve Bristol Üniversitesindeki bilim insanları, bilgisayar denetimli ultrasonları kullanarak aerosol damlacıkları veya parçacıklarının yüzeyinden hassas, önceden belirlenen modellerin yaratılabileceğinin mümkün olduğunu gösterdiler. Tamamıyla yeni bir teknik olan çalışmanın anlatıldığı makale Advanced Materials Technologies’ de ‘sonolitografi’ başlığı ile yayımlandı.
Bath Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Departmanından Profesör Mike Fraser şu şekilde açıklıyor : “Ultrasonun küçük parçacıkları havaya uçurması ile zaten gücü kanıtlanmıştı. Bizi heyecanlandıran nokta ise havadaki materyalin yoğunluk bulutlarını modelleyerek uygulama alanlarının büyük ölçüde genişletilebildiğini görmek ve materyalin şekle nasıl yerleştiğini algoritmik olarak kontrol edebilmekti.”
Araştırmacılar havadaki temassız modellemenin tahminin, hızının ve fiyatının gelişmesi ile çalışmalarının baskı işlemlerinde devrim yapabileceğine inanıyor. Yaptıkları çalışmalar ile sonolitografinin biyofabrikasyon için potansiyeli olduğunu kanıtladı.
Bristol Üniversitesi Hücresel ve Moleküler Tıp Fakültesinde araştırma görevlisi ve makalenin baş yazarı olan Dr.Jenna Shapiro şöyle diyor: “ Sonolitografi nazikçe, temassız ve hızlı bir şekilde hücrelerin ve yüzeydeki biyomateryallerin örüntülenmesini sağlıyor. Örneğin bu çalışma ile doku mühendisliği, materyallerin ve hücrelerin tanımlanmış yapılarını inşa etmek için biyofabrikasyon metodunu kullanabilir. Biz biyofabrikasyon araç kutusuna yeni bir teknik ekliyoruz.”
Bristol Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesinden Ultrasonik Profesörü Bruce Drinkwater ise şunları söylüyor : “ Manipüle ettiğimiz nesneler bulutlardaki su damlasının boyutu kadar. Bu kadar küçük parçacıkları bu kadar iyi şekilde kontrol edebilmek inanılmaz derecede heyecan verici.Bu metotla ilaç dağıtımı ve yara iyileştirme gibi uygulamalarla aerosol spreyleri duyulmamış bir hassasiyetle yönlendirmemize izin verebilir.
Biyotıptaki uygulamalarının ötesinde, araştırma ekibi tekniklerinin birçok çeşitte materyale uygulanabileceğini gösterdi. Sonolitografinin devreler ve bileşenler içine iletken mürekkepleri yerleştirebildiğinden beri baskılı elektronikler araştırmacıların geliştirmek istediği diğer bir alan.
Kaynak: phys.org