Bilim Adamları Kanserli Karaciğeri Görüntüleyen Boya Geliştirdiler

Bilim Adamları Kanserli Karaciğeri Görüntüleyen Boya Geliştirdiler

NUS (Singapur Ulusal Üniversitesi)’ta Singapur Kanser Bilimi Enstitüsü’nden Baş Araştırmacı Yrd. Prof. Edward Chow (sağda) ve NUS Yong Loo Lin Tıp-Farmakoloji Departmanı başkanlığında bir araştırma ekibi, nanodiamond esaslı yeni bir kontrast madde geliştirdiler. Bu ajan, MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) ile karaciğer kanseri tümörlerinin görüntülenmesini geliştiren kimyasal ‘boya’dır.

MRI, kanserin tanısında yaygın olarak kullanılan ve tedavi sonrasında hastaların gelişimlerini izlemek için kullanılan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. Günümüzde, MRI’nın T1 ve T2 ağırlıklı olmak üzere iki çeşidi vardır ve görüntü kalitesini artırmak için hastalara sıklıkla kontrast madde verilir. Her bir görüntüleme modu, birlikte kullanılamayan belirli bir kontrast madde gerektirir. Buna göre karaciğer kanseri tanısında, T2 ağırlıklı görüntüleme halen güvenilir sayılamamaktadır ve T1 ve T2 ağırlıklı görüntüleme, tümör vaskülaritesi ile karıştırılabilir.

Manganez tabanlı, yeni ikili modlu kontrast madde, nanodiamond kulanılarak mevcut klinik ajanlara göre daha büyük görüntüleme sağlar. Böylece MRI kalitesi artar. Araştırma ekibi ayrıca, kontrast madde olmadan görüntülenemeyen karaciğer tümörlerinin yeni bileşimde düşük dozlarda bile kolayca izlenebileceğini buldu.

Kontrast maddeler, yanındaki su moleküllerinin manyetik özelliklerini değiştirerek çalışırlar ve MR görüntü kalitesini artırırlar. Nanodiamond, 2-8 nanometre çapındaki karbon bazlı parçacıklardır ve su moleküllerini çeken eşsiz kimyasal özelliklere sahiptir. Bu, su molekülleri ve paramagnetik iyonlar (kontrast maddeler gibi) arasında proton değişimini sağlar. Sonuçta T1 ve T2 genişlemesi artırılarak daha kaliteli görüntüler elde edilir. Bu, mevcut nanoteknoloji yaklaşımlarından farklı olarak nanomalzemelerin, paramagnetik iyonların spesifik tümör bölgelerine iletilmesini geliştirmek için kullanılır.

Chow’a göre; ‘Tecrübelerimiz ikili mod kontrast maddenin, karaciğer kanseri görüntülenmesini geliştirmede umut vaat etmektedir. Nanotıp alanındaki bu gelişme sayesinde karaciğer kanseri teşhisi daha güvenli hale gelecektir. Çalışmamızdaki nihai hedef, klinik çalışmadır. Ayrıca, gliom ve yumurtalık kanseri görüntülemeyi geliştirmek için kontrast maddelerimizi kullanmaya çalışıyoruz.’

Bu çalışma, NUS Karşılaştırmalı Tıp Görüntüleme Tesisi ve Bilim Teknoloji ve Araştırma Ajansı’nın Singapur Bio Görüntüleme Konsorsiyumu ile işbirliği içinde gerçekleştirildi. Çalışma sonuçları Nisan 2017’de Nanoteknoloji, Biyoloji ve Tıp dergisinde yayınlandı.

Kaynak: sciencedaily.com

606 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!