Bilim Adamları Karbondioksiti Tekrar Kömür Haline Getiriyor

Bilim Adamları Karbondioksiti Tekrar Kömür Haline Getiriyor

Fotoğraf : Sıvı metalin karbondioksiti katı kömüre dönüştürmek için bir katalizör olarak nasıl kullanıldığını gösteren şematik bir çizimdir. RMIT Üniversitesi

Araştırmacılar, karbondioksiti tekrar katı kömür haline getirmek için sıvı metalleri kullandılar; karbon yakalamaya ve depolamaya karşı yaklaşımımızı dönüştüren dünyada çığır açan bir buluşta.

Avustralya’nın Melbourne RMIT Üniversitesi liderliğindeki araştırma ekibi, CO2’yi bir gazdan katı karbon partiküllerine verimli bir şekilde dönüştürebilen yeni bir teknik geliştirdi.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma, sera gazını atmosferimizden güvenli ve kalıcı bir şekilde çıkarmak için alternatif bir yol sunuyor.

Karbon depolama ve yakalama için mevcut teknolojiler,  CO2’nin sıvı bir forma sıkıştırılması, uygun bir yere taşınması ve yeraltına enjekte edilmesine odaklanıyor.

RMIT araştırmacısı Dr. Torben Daeneke, CO2 ‘ nin katıya dönüştürülmesinin daha sürdürülebilir bir yaklaşım olabileceğini söyledi.

Avustralya Araştırma Konseyi DECRA Üyesi Daeneke, “Zamanda gerçek anlamda geri dönemediğimiz halde, karbondioksiti tekrar kömür haline getirmek ve toprağa gömmek, emisyon saatini geri sarmak gibi bir şeydir.” dedi.

“Bugüne kadar, CO2 yalnızca yüksek sıcaklıklarda katı bir maddeye dönüştürülmüş ve endüstriyel olarak dayanılmaz hale getirilmiştir.

“Katalizör olarak sıvı metalleri kullanarak, gazı oda sıcaklığında, verimli ve ölçeklenebilir bir işlemde tekrar karbona dönüştürmenin mümkün olduğunu gösterdik.

“Daha fazla araştırmanın yapılması gerekmekle birlikte, sağlam bir karbon depolanması sağlamak için çok önemli bir ilk adım.”

Karbon Dönüşümü Nasıl Çalışır?

Baş yazar, RMIT’in Mühendislik Fakültesi Rektör Yardımcısı Araştırma Görevlisi Dr Dorna Esrafilzadeh, atmosferik CO2’yi yakalamak ve depolanabilir katı karbona dönüştürmek için bu elektrokimyasal tekniği geliştirdi .

CO2 dönüştürmek için , araştırmacılar kimyasal yolla yüzey aktif hale getirirken aynı zamanda elektrik iletiminde son derece etkili, çok spesifik yüzey özelliklerine sahip bir sıvı metal katalizör tasarladılar.

Karbondioksit, bir elektrolit sıvısı ve az miktarda bir sıvı metal ile doldurulmuş bir beher içinde çözülür, ki bu daha sonra elektrik akımı ile yüklenir.

CO2 yavaşça karbonlu katının sürekli üretimine izin verecek şekilde, sıvı metal yüzeyden doğal olarak ayrılan karbon katı ince parçalara dönüşür.

Esrafilzadeh, üretilen karbonun bir elektrot olarak da kullanılabileceğini söyledi.

“Sürecin bir yan yararı, karbon süper kapasitör haline gelerek elektrik yükünü tutabilir böylece gelecekteki araçlarda potansiyel olarak bir bileşen olarak kullanılabilir.”

“Proses aynı zamanda bir yan ürün olarak endüstriyel uygulamalara da sahip olabilecek bir sentetik yakıt üretiyor.”

Araştırma, RMIT’in MikroNano Araştırma Tesisi ve RMIT Mikroskopi ve Mikroanaliz Tesisinde, Onursal RMIT ve ARC Ödül Üyesi, Profesör Kourosh Kalantar-Zadeh önderliğinde (şimdi UNSW) yapıldı.

Araştırma, Gelecekteki Düşük Enerji Elektroniği Teknolojileri için Avustralya Araştırma Konseyi Merkezi (FLEET) ve Elektromateryal Bilim için ARC Üstünlük Merkezi (ACES) tarafından desteklenmektedir.

İşbirliği, Almanya’dan (Münster Üniversitesi), Çin’den (Nanjing Havacılık ve Uzay Üniversitesi), ABD’den (Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi) ve Avustralya’dan (UNSW, Wollongong Üniversitesi, Monash Üniversitesi, QUT) araştırmacıları içermektedir.

Kaynak : sciencedaily.com

870 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!