Bilim İnsanları, Çölde Bile Su Üretebilen Bir Cihaz Geliştirdiler

Bilim İnsanları Çölde Bile Su Üretebilen Bir Cihaz Geliştirdiler

Berkeley’de bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, çöl kuraklığında bile su üretebilen bir cihaz geliştirdiler. Araştırmacılar, şimdilik günde 1,3 litre su üretebilen cihaz ile ilerleyen dönemlerde 20.000 litreye kadar su üretmeyi amaçlıyor.

Temiz su, insan yaşamı için oldukça hayati öneme sahipken ne yazık ki temiz suya ulaşılması her zaman mümkün olmayabiliyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, en kuru havadan bile içilebilir su üretebilen bir cihaz geliştirdiler. Ekip, bu yeni su üreticisinin belirli bir su emici malzemeden kilogram başına günde 1,3 litreden fazla su üretebileceğini söylüyor. Bu işlem, %40’ın altındaki bağıl nemde bile yapılabiliyor. Evet, çok fazla su değil ama eğer temiz suya gerçekten ihtiyaç olan bir yerdeyseniz bu gerçekten oldukça faydalı bir cihaz.

Bu geliştirilen su üretme cihazı, Mojave Çölü’nde üç gün boyunca test edildi. Bu süre zarfında cihaz, kilogram malzeme başına 0,7 litre su üretti ve en kurak günlerde bile son derece düşük bağıl nemi olan havadan 200 mL su çekmeyi başardı. Bağıl nem oranı sadece yüzde 7’ydi.

Cihaz Nasıl Çalışıyor?

Su toplayıcının kilit bileşeni, metal organik çerçeve (metal organic frame – MOF) olarak bilinen bir malzeme türüdür. Bunlar, havadaki çok sayıda su molekülünün oda sıcaklığında toplanıp yoğunlaşmalarını sağlayan inanılmaz büyük yüzey alanlarına sahiptir. MOF’lar, ısıtıldığında bu suyu kolayca tekrar serbest bırakabilirler.

Cihaz, temel olarak MOF’ların kartuşlarıyla dolu büyük, şeffaf bir pleksiglas kutudur. Ortam havası, MOF’ların üzerinden akar ve bunun sonucunda su meydana gelir. Bu su, daha sonra hafif bir ısıtma ile MOF’lardan uzaklaştırılır ve sıvı suyun toplandığı bir yoğunlaştırıcıya atılır. Bu, aslında ekibin oluşturduğu bir su toplayıcısının üçüncü versiyonudur.

2017’de ilk prototip pasifti. Ertesi gün sıcağı kullanmadan önce gece boyunca havadan su topladı ve yoğunlaştırdı. İkinci versiyon ise 2018’de geliştirildi ve kilogram başına 100 mL’ye kadar su toplanmasına izin verdi.

Bilim İnsanları Çölde Bile Su Üretebilen Bir Cihaz Geliştirdiler

Ekip, bu en son sürümün geçen yılın modelinden 10 kat daha verimli olduğunu ve 2017 prototipinden 100 kat daha verimli olduğunu söylüyor. Bu verimlilik, MOF’lar üzerinde daha fazla hava üfleyen küçük bir elektrikli fan ve suyu serbest bırakmak için malzemeyi ısıtan küçük ısıtıcılar sayesindedir. Bu bileşenlerin her ikisi de cihazın üstündeki güneş panelleri tarafından toplanan enerjiyi tüketiyor ve gece boyunca çalışmasına izin verecek piller var.

Hedef, Günde 20.000 Litre Su Üretmek

Ekip, cihazın ölçeklenebilir olduğunu söylüyor. Ekip tarafından kurulan yeni bir şirket, şu anda günde (üç yetişkin için günlük yeterli miktarda) 7 ile 10 litre su üretebilecek olan mikrodalga fırın boyutunda bir sürümü test ediyor. Buzdolabı boyutundan biraz daha büyük bir versiyon ise bir evin tüm su ihtiyacını karşılayacak şekilde günde 200 ile 250 litre su üretebilir.

Ekibin asıl amacı ise bir köyün tüm su ihtiyacını karşılayacağı 20.000 litre su üreten bir cihaz geliştirmek.

Kaynak : webtekno.com

489 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!