Yapay zeka ve robotlar, bilimin pek çok dalında farklı amaçlarla kullanılıyor ve bu kullanım alanlarına bir yenisi daha eklendi.
Yapay zeka, makine öğrenimi, hareket kabiliyeti sürekli olarak artan robot tasarımları ve daha pek çok bilimsel gelişme geleceğimizi şekillendirmeye devam ediyor. Bilim bu teknolojileri geliştirdikçe, onlar da bilime katkı sağlıyor. Ameliyatlarda ve tedavide robotların kullanılmaya başlaması, hastalık tespitlerinde makine öğreniminden faydalanılması gibi örnekler de aslında tüm bu çalışmaların ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.
Son olarak da kimya deneylerinde kullanılmak üzere yeni bir robot geliştirildi. Makine öğreniminden faydalanarak, yeni kimyasal tepkimelerin saptanmasında karşılaşılan kazaların ortadan kaldırılmasını hedefleyen ekip, bu sayede hem daha hızlı hem de daha kesin sonuçlar elde edecekler.
18 kimyasal madde üzerinden ilerleyen ve 1000’den fazla olası sonucu bulunan bir deneyde yapay zeka, yalnızca 100 farklı sonuçtan sonra %80 doğruluk oranıyla incelemesini tamamladı. Çalışmaların henüz yeni olduğu da göz önüne alındığında bu rakam ekip için oldukça iyi bir oran.
Çalışmanın sağladığı bir diğer avantaj ise robot bu oyalayıcı ve görece tehlikeli işle uğraşırken, bilim insanlarının daha kritik aşamalarla ilgilenebilecek olması. Bu sayede pek çok araştırmanın hız kazanması ve elde edilen sonuçların daha güvenilir olması bekleniyor.
Kaynak : webtekno.com
- Temel Fizik Yasalarını Sorgulatan Yeni Bir Karanlık Madde Haritası Yayınlandı - 18 Şubat 2019
- Böcekler, Antibiyotik Direncine Karşı Verilen Savaşta Bize Yardımcı Olabilir - 18 Şubat 2019
- Derin Dokulardaki Isıyı Ölçebilecek Yeni Yöntem Geliştirildi - 18 Şubat 2019
- Çin’in Uzayda Bir Güneş Enerjisi İstasyonu İnşa Edeceği Açıklandı - 17 Şubat 2019
- Nanotüplerin Kimyasal Sentezi - 13 Şubat 2019
- Bilim İnsanları, Hayat Başladığında Var Olan Bir Proteinin Kanıtlarını Buldular - 13 Şubat 2019
- Bilim İnsanları Yayık Tereyağının Öğrenmeyi Olumlu Etkilediğini Margarinin ise Depresyonu Tetiklediğini Tespit Etti. - 12 Şubat 2019
- Bilim Adamlarından Veri Depolama Teknolojisinde Çığır Açacak Buluş - 12 Şubat 2019
- Bilim İnsanları, CRISPR Gen Düzenleme için Yeni ve Çok Daha Küçük Bir Gen Buldu - 12 Şubat 2019
- Harvard ve MIT Araştırmacıları, İğnenin Yerine Geçecek Otonom Hap Üretti - 12 Şubat 2019