Bilim İnsanları, Dünyanın En Küçük Motorunu Geliştirdi

Bilim İnsanları Dünyanın En Küçük Motorunu Geliştirdi

İyonlar, doğanın bir parçası olmalarına ek olarak dünyanın en küçük makineleri olarak göze çarpıyorlar. İyonları harekete geçirmek için tek yapmanız gereken biraz lazer eklemek.
Bilim insanları, dünyanın en küçük motorunu tek bir kalsiyum iyonu kullanarak ürettiklerini açıkladılar. Uluslararası bir grup tarafından yapılan çalışmada, ortalama bir araba motorundan 10 milyar kez daha küçük bir makine ortaya çıktı.

Araştırmaya Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden Profesör Ferdinand Schmidt-Kaler ve Ulrich Poschinger liderlik yaptı. Elektriksel yüklemesi sayesinde yakalanan motorun hareketli parçaları, atomun açısal momentumu ile taklit edildi.

İyon, lazer ışınlarından gelen ısıyı titreşimlere çeviriyor. Bu iyonlar da çark gibi hareket ediyor ve enerjisi, kuanta adı verilen ve kuantum mekanikleriyle ortaya çıkan yapılarda depolanıyor.

Araştırmacılardan Mark Mitchison, bu yapı sayesinde atomik ölçekteki motorun gücünü ölçebildiklerini ve tek kuantalık enerjiyi ilk defa ölçebildiklerini söylüyor.

Boşta durduğu zaman motor, kuantum fiziğinde en tutarlı haline dönüyor. Ground state adlı bu durum, en düşük ve en dengeli enerji hali olarak biliniyor. Lazerlerle etkileşime girdiğinde ise mekanizma gittikçe hızlanan şekilde çalışıyor.

Araştırmacılardan John Goold, bu deneyin ve teorinin enerjetiklerin incelenmesinde ve kuantum temelli teknolojiler araştırmalarında yeni bir dönemi başlatacağını, nano ölçekte ısı yönetiminin daha hızlı ve verimli kullanımı için bir darboğaz yarattığını söylüyor.

Daha önceki en küçük motor rekoru tek bir atoma ait idi.

Kaynak : webtekno.com

379 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!