Bilim İnsanları, En Ölümcül Kanser Türlerini Bile Kemoterapi gibi Yan Etki Bırakmadan Tedavi Edecek Bir Yöntem Geliştirdi

Bilim İnsanları En Ölümcül Kanser Türlerini Bile Kemoterapi gibi Yan Etki Bırakmadan Tedavi Edecek Bir Yöntem Geliştirdi

California Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, tümör hücrelerinde bulunan bir proteinle ilgili yaptıkları bir keşfin, en ölümcül kanser hastalıklarından bazıları için oldukça etkili tedavi yöntemlerine yol açabileceğini açıkladı.

Kanser, günümüzün en büyük tehditlerinden biri olarak biliniyor. Henüz kesin bir tedavisi bulunamayan bu hastalıkla ilgili çalışmalar devam ediyor. California Irvine Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma sonucunda en ölümcül kanser türlerinden bazılarında bile oldukça etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayacak bir keşif yapıldı.

GLI1 proteinleri, uygun hücre farklılaşması için gerekli olan bilgileri embriyonik hücrelere ileten bir sinyal yolu olan Hedhehog (Hh) sinyal yolunun etkileyicileridir. Bu protein, embriyo gelişimi sırasında birçok hücre türünde ve çoğu organda hücre kaderinin belirlenmesi, çoğalması ve modellenmesinde rol oynar. Araştırma ekibi, hücre gelişiminde önemli olan ancak aynı zamanda çeşitli kanserlere de yol açtığı bilinen GLI1 proteini ile ilgili yeni bir keşfe imza attı.

Kemoterapinin Yan Etkileri Olmadan Kanser Tedavi Edilebilir

Araştırmayı yürüten bilim insanları, bazı durumlarda, bir yolda bulunan proteinlerin diğer yoldaki proteinleri çalıştırabileceğini belirtti. Bilim insanları çalışmanın amacını oldukça karmaşık olan bu sistemde GLI1 proteinin başka proteinler tarafından aktive edilmesine neden olan moleküler mekanizmanın nasıl çalıştığını keşfetmek olarak açıkladı.

GLI1, SUFU adı verilen bir proteine sıkıca bağlıdır. SUFU proteini, GLI1’i baskılayarak hücre çekirdeğine nüfuz etmesini ve genlerini yaymasını engeller. Bilim insanları, GLI1 proteini üzerinde fosforlanabilen veya üzerine bir fosfat grubu aktarılabilen yedi bölgeyi inceledi. Bu yedi bölgeden bağı zayıflatan üç tanesi belirlendi. Bunun sonucunda da GL1’in aktive edilmesinin yani bu proteinin hücre çekirdeğine girmesinin kansere ya da kanserin kontrolsüz şekilde büyümesine neden olabileceğini keşfettiler.

Ancak bilim insanları, bu durum sonucunda belirli bir kanser türünde ya da tümörde tam olarak ne olduğunu anlayabilirlerse hastalığa ya da hastaya özel bir ilacın keşfedilmesinin mümkün olabileceğini düşünüyorlar. Bu keşifle birlikte hastalar, kemoterapinin yan etkileri olmadan tedavi edebilecek.

Life Science Alliance dergisinde yayımlanan çalışmaya göre yapılan bu keşif, özellikle en tehlikeli kanser türleri olarak kabul edilen melanom (kara tümör) ve pankreas kanserinin yanı sıra çocukluk çağındaki beyin kanseri ve yetişkinlerde görülen cilt kanseri için yeni tedavi yöntemleri geliştirebilir.

Kaynak : webtekno.com

536 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!