Fotoğraf: Yeni polimer, odunda bulunan bir şeker olan ksiloz kullanılarak yapılmıştır.
Bath Üniversitesi’ndeki bilim insanları, doğada en bol bulunan ikinci şeker “ksilozu” kullanarak sürdürülebilir bir polimer yaptı.
Doğadan ilham alan malzeme, ham petrol ürünlerine olan bağımlılığı azaltmaktadır. Malzemeyi esnek veya kristal hale getirmek için özellikleri kolayca değiştirilebilir.
Üniversitenin Sürdürülebilir ve Dairesel Teknolojiler Merkezi’nden araştırmacılar, polieter ailesinden gelen polimerin çeşitli polimerlere yapı taşı olabileceğini söylemişlerdir. Örneğin, şiltelerde ve ayakkabı tabanlarında kullanılan poliüretan için bir yapı taşı olarak; biyo-tıpta yaygın olarak kullanılan bir kimyasal olan polietilen glikole biyolojik olarak türetilmiş bir alternatif olarak ; pillerde elektrolit olarak kullanılan polietilen oksite alternatif olarak kullanılabilir.
Ekip, biyolojik veya kimyasal uygulamalar için floresan problar veya boya gibi diğer kimyasal grupları şeker molekülüne bağlayarak, üzerinde çalışılan polimere ek işlevsel özellikler eklenebileceğini söylüyor.
Ekip, yüzlerce gram malzemeyi kolayca üretebilir ve üretimin hızla ölçeklenebilir olacağını tahmin ediyor.
Royal Society Üniversitesi Araştırma Görevlisi ve Sürdürülebilir ve Döngüsel Teknolojiler Merkezi Okuyucusu Dr.Antoine Buchard araştırmaya liderlik etti.
Dr. Antoine: “Bu sürdürülebilir malzemeyi bol miktarda doğal kaynak olan odundan üretebildiğimiz için çok heyecanlıyız.”
“Plastiklerin ve polimerlerin fosil yakıtlara bağımlılığı bir sorundur ve biyobazlı polimerler – bitkiler gibi yenilenebilir hammaddelerden elde edilenler – plastikleri sürdürülebilir kılma çözümünün bir parçasıdır.”
“Bu polimer özellikle çok yönlüdür. Fiziksel ve kimyasal özellikleri, kristal bir malzeme veya daha esnek kauçuk malzeme yapmak ve spesifik kimyasal işlevlerde kullanılmak üzere değiştirilebilir.”
“Şimdiye kadar bunu biyo-türetilmiş polimerlerle başarmak çok zordu.”
“Bu polimerle, paketlemeden sağlık hizmetlerine veya enerji malzemelerine kadar çeşitli uygulamaları daha sürdürülebilir kılabileceğiz.”
Tüm şekerler gibi, ksiloz da birbirinin ayna görüntüsü olan iki biçimde oluşur; – D ve L olarak adlandırılır.
Polimer, doğal olarak oluşan ksiloz D-enantiyomerini kullanır, ancak araştırmalar, polimeri L-formuyla birleştirmenin daha da güçlü hale getirdiğini göstermiştir .
Araştırma ekibi, teknolojileri için bir patent başvurusunda bulundu ve şimdi, üretimi daha da büyütmek ve yeni malzemelerin uygulamalarını keşfetmek için endüstriyel işbirlikçilerle arıyor.
Kaynak: phys.org
Yazar

- İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.
Son Yazıları
Kimya Haberleri2021.04.15Tezcanlar, Bio Etil Asetat Üretimine Başlayacak
Eğitim Haberleri2021.04.10Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntop’a Seçkin Kadın Araştırmacısı Ödülü Verildi
Biyoteknoloji Haberleri2021.04.10Tübitak, Ekosistemini Kanser Araştırmaları Alanında da Güçlendiriyor
Çevre Haberleri2021.04.1028 Bin Yıl Boyunca Kullanılabilecek Nano Elmas Batarya Üretildi