Bir Bakteri Kolonisinin Uzayda 45 Yıla Kadar Hayatta Kalabileceği Keşfedildi

Bir Bakteri Kolonisinin Uzayda 45 Yıla Kadar Hayatta Kalabileceği KeşfedildiJapon bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir deneyde özel bir bakteri türü, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dışında 3 yıl hayatta kalmayı başardı. Bilim insanları, aynı bakteri türünün koloni halinde 45 yıla kadar uzayda hayatta kalabileceğini ifade etti.

Dünyadaki egemen yaşam formu olan insanlar, halihazırda korunmasız bir şekilde uzayda hayatta kalamıyorlar. Ancak insanlara kıyasla çok daha dayanıklı canlılar olan bazı bakteri türleri, uzayda hiçbir koruma olmadan da hayatta kalmayı başarabiliyorlar.

Tanpopo adlı görevde Japon bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) dışındaki panellere, içinde çevresel tehlikelere karşı fazlasıyla dayanıklı olduğu bilinen kurutulmuş Deinococcus bakterileri bulunan bir alüminyum plaka yerleştirdiler.

Bir Bakteri Kolonisinin Uzayda 45 Yıla Kadar Hayatta Kalabileceği Keşfedildi

Aşırı soğuğa, dehidrasyona ve aside dayanıklı olduğu bilinen Deinococcus bakterileri, bir insanın hayatının kaybetmesine neden olabilecek radyasyon seviyesinin 3.000 katına dayanabilir. Dolayısı ile uzayda korumasız bir şekilde hayatta kalmayı başarabilecek bir canlı varsa, bu kesinlikle Deinococcus olmalı.

Japon bilim insanlarının 2015 ila 2018 yılları arasında gerçekleştirdikleri deneyde Deinococcus bakterileri, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Japon Deneysel Modülü olan Kibo’nun dışında, gerçek uzay şartları ile karşı karşıya kaldı.

Frontiers in Microbiology dergisinde yayınlanan çalışmaya göre Deinococcus bakterileri, oluşturdukları koloninin büyüklüğüne göre hayatta kalmayı başardılar. Yayınlanan makaleye göre koloninin dış tarafında kalan bakteriler hayatını kaybetse de, altta kalan bakteriler DNA bütünlüğünü korumayı başardı.

Bilim insanlarına göre toplam çapı 0.5 mm’den daha kalın olan bakteri kolonileri, alçak Dünya yörüngesindeki uzayda 15 ila 45 yıl arasında hayatta kalmayı başarabilirler. Çapı bir 1 mm’den kalın olan bakteri kolonilerinin ise 8 yıl kadar hayatta kalabileceği ifade ediliyor.

Bilim insanları, söz konusu deney ile ‘Panspermi’ olarak bilinen ve gezegenler arası seyahat ile yaşamın gezegenler arası yayılabileceğini öne süren hipotezi test ettiler ve Deinococcus bakterileri, dış uzayda bakteri seviyesinde de olsa gezegenler arası seyahatin mümkün olabileceğini göstermiş oldu.

Kaynak : webtekno.com

508 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!