Bir Metal Bileşiğinde Basitçe Parlayan Işık Kanser Hücrelerini Öldürüyor
Fotoğraf: Albümin proteinine (HSA) bağlı organik katmanı ile iridyum. İkisi birlikte bu kanser hücrelesine girerek iridyum fotoduyarlılaştırıcısını çekirdeğe iletir. Mavi ışıkla ışınlamada, iridyum sadece yeşil renkte yanmakla kalmaz, hücrede bulunan oksijeni hücreyi öldüren üçlü oksijen adı verilen toksik bir forma dönüştürür.
Warwick Üniversitesi araştırmacıları, kanda bulunan bir protein olan albümine bağlı iridyum (66 milyon yıl önce Meksika Körfezi’nde bulunan nadir bir metaldir) bazlı yeni bir bileşiğin, ışıkla açıldığında kanserli hücrelerin çekirdeğine saldırabileceğini belirtti.
Fotodinamik tedavi adı verilen ışık kullanılarak yapılan kanser tedavisi, kanser hücrelerini öldürebilen, oksitleyici türlerin üretilmesi için ışık ile açılabilen ve fotoduyarlaşrıcı adı verilen kimyasal bileşiklere dayanmaktadır. Klinisyenler, bu bileşikleri, tümörün bulunduğu yerde seçici olarak aktive edebilirler (optik fiberler kullanarak). Böylece kanser hücrelerini öldürür ve sağlıklı hücreleri bozulmadan bırakabilirler.
Warwick grubu, kullandıkları özel bir kimyasal kaplama sayesinde iridyumu, kan proteini olan albümine bağladı ve daha sonra çok parlak bir şekilde parlamasını sağladı. Böylece onları öldüren ve hücrelerin kendi oksijenini dönüştürdüğü ölümcül bir form olan kanser hücresi formuna geçişini izleyebildiler.
Yeni oluşturulan molekül sadece mükemmel bir fotoduyarlılaştırıcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda Albümin onu kanser hücrelerinin içindeki çekirdeğe de iletebiliyor. Uyuyan bu bileşik daha sonra ışık ışımasıyla açılabilir ve böylece kanser hücrelerini merkezlerinden yok edebilir.
Fotoğraf: Mor bir leke halinde görülen kanser hücre çekirdeği, iridyum-albümin konjugatından yeşil ışık yayılmasıyla birlikte mükemmel bir şekilde örtüşerek en sondaki fotoğraftaki renge bürünüyor. Bu da albümin proteinin fotoduyarlılaştırıcıyı kanser hücrelerinin çekirdeğine ilettiğini gösteriyor.
İridyum fotoduyarlılaştırıcısının parlak ışıldaması, tümör hücrelerinin çekirdeğinde birikmesine izin verdi ve kanser hücrelerinin ölümüne neden olan aktivasyonunun, mikroskop kullanılarak gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağladı.
Warwick Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Peter Sadler, şunları söyledi:
“Bu büyük proteinin kanser hücrelerine nüfuz etmesi ve seçici olarak görünür ışıkla aktive edilmesi sırasında onları öldürebilen iridyumu serbest bırakması oldukça şaşırtıcıdır. Bu teknoloji kliniklerde uygulanabilirse, dirençli kanserlere karşı oldukça etkili olabilir ve kemoterapinin yan etkilerini de azaltabilir.”
Warwick Üniversitesi’nden Dr. Cinzia Imberti ise şu şekilde yorum yaptı:
“Albüminin fotoduyarlılaştırıcımızı özellikle çekirdeğe kadar ulaştırabilmesi oldukça büyüleyicidir. Çok erken bir aşamadayız, ancak bu yeni bileşiğin klinik öncesi gelişiminin nereye gidebileceğini görmek için sabırsızlanıyoruz.”
Fotoğraf: Mor bir leke halinde görülen kanser hücre çekirdeği, iridyum-albümin konjugatından yeşil ışık yayılmasıyla birlikte mükemmel bir şekilde örtüşerek en sondaki fotoğraftaki renge bürünüyor. Bu da albümin proteinin fotoduyarlılaştırıcıyı kanser hücrelerinin çekirdeğine ilettiğini gösteriyor.
“Ekibimiz içerisinde biyologlar, kimyagerler ve eczacılar bulundurarak multidisipliner olmakla birlikte; Çin, Hindistan ve İtalya’dan gelen, Royal Society Newton ve Sir Henry Wellcome bursları tarafından desteklenen genç araştırmacıları da bulundurduğu için aynı zamanda uluslararası bir ekiptir.”
‘Fotodinamik Kanser Tedavisi için Çekirdek Hedefli Organoiridium-Albumin Konjugatı’ adlı makaleleri Angewandte Chemie International Edition dergisinde yayınlandı.
Kaynak: phys.org