Biyokütlenin Metana Dönüşümünde Önemli Adımlar Atıldı

Biyokütlenin Metana Dönüşümünde Önemli Adımlar Atıldı

Araştırmacılar, mikroorganizmalar eşliğinde yağ asitlerinin metana dönüşmesindeki enzimatik bağlantıyı buldu.

Organik malzemeden mikrobiyal metan üretimi, karbon döngüsünde önemli bir süreç ve yenilenebilir enerji kaynağıdır. Bu doğal süreç farklı organizma türleri olan fermente eden bakteriler ve metan üreten arkeler arasındaki iş birliğine dayanır. Biyokütlenin ayrışmasıyla yağ asitleri dahil olmak üzere, birincil fermantasyon ürünleri asetik asit, format ve H2 gibi ara ürünlere dönüştürülür. Özel türdeki arkeler, sonrasında bu ürünlerden metan oluşturabilir. Fermente eden bakteri ve metan üreten arke arasındaki ilişki biyokütleden metan oluşumunda önemlidir. Ancak, bilim insanları doymuş yağ asitlerinin oksidasyonunun, CO2‘in metana termodinamik olarak son derece elverişsiz bir şekilde indirgenmesi ile nasıl ilişkilendirildiğini henüz netleştiremediler.

Freiburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Matthias Boll liderliğindeki bir araştırma ekibi bu süreç ile ilgili çok önemli bir adımı atmayı başardı: Yağ asitlerinden metan oluşumu sürecindeki eksik enzimatik bağı ve işlevini buldular.

Oksidoredüktaz Hakkında Çalışma

Bilim insanları, fermente edici bakteri Syntrophus aciditrophicus’taki membrana bağlı bir oksidoredüktazı araştırdı. Bu membrana bağlı oksidoredüktazın heme-b kofaktörlerinin ve redoks potansiyellerine sahip modifiye kinonların, mikrobiyal süreçte ana elemanlar olduğuna dair biyokimyasal kanıtlar sağladılar.

Biyoinformatik analizler ayrıca bu oksidoredüktazların prokaryotlarda, hücre çekirdeği olmayan bakteri ve arke gibi organizmalarda yaygın olarak bulunduğunu ileri sürdü. Boll, “Sonuçlar yalnızca biyokütlenin metana dönüştürülmesi konusundaki bilgi açığımızı kapatmakla kalmıyor.” dedi ve ekledi “Ayrıca membrana bağlı oksidoredüktazları, tüm mikroorganizmaların büyük çoğunluğunda daha önce gözden kaçan lipid metabolizmasının temel bileşenleri olarak tanımlayabiliriz.”

Kaynak: chemeurope.com

795 Kez Okundu

Pelin Alaca

1997 yılında İzmir'de doğdum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği lisans son sınıf öğrencisiyim. Kendi okuduğum bölüm ve yakın disiplinlerle ilgili sürekli olarak güncellemeleri takip etme imkânı ve öğrendiklerimi paylaşma fırsatı yakalamam bu dergiye katılmamda büyük bir motivasyon kaynağı oldu. İlgilendiğim konular arasında sürdürülebilir teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt üretimi ve uzay teknolojileri bulunmakta.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!