Boya fabrikasında kimyasal atık iddiası

boya fabrikasinda kimyasal atik iddiasi

Sakarya’nın Pamukova ilçesi Karapınar Mahallesi’nde özel bir firmaya ait taş ocağına gömülen kimyasal atık felaketinin ortaya çıkmasının ardından, benzerinin Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ) de yaşanabileceği belirtiliyor. Bazı firmaların yeterli denetim olmamasından faydalanarak zehirli kimyasal atıklarını mevzuata aykırı biçimde çevreye gömdüğü iddia ediliyor. Bu fabrikalardan birisi de boya imalat fabrikası Kubilay Boya işletmesi.

Kubilay Boya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kriterlerine göre tehlikeli ve zehirli kimyasal atık üreten, çok tehlikeli işletme sınıfına giriyor. ALOSBİ’ndeki fabrikanın kuruluş aşaması sırasında 2005 yılında Menemen’de Ünlü-Kubilay/Gökhan Boya olarak ortak faaliyet gösterirken getirdikleri bozulmuş, donmuş (raf ömrünü tamamlamış) tonlarca zehirli ve tehlikeli kimyasal atık poliizosiyanat sertleştiricileri fabrikanın bahçesine kepçeler aracılığı ile gömdüğü ve betonla kapatıldığı belirtiliyor.

Kubilay Boya yönetimi ALOSBİ’de üretim faaliyetlerine başladıktan sonra 2007 yılında büyük bir yangın felaketi yaşamış. Yaşanan bu felaketin ardından fabrika binası kurtarılsa da yangın nedeniyle kullanılamaz hale gelmiş tonlarca zehirli ve tehlikeli kimyasal hammaddelerin fabrikanın bahçesine ve yanındaki boş araziye gömdüğü belirtiliyor.

Yine fabrika bünyesindeki alkid üretim bölümünde yan ürün olarak meydana gelen ve içinde süblimleşmiş benzoik asid, ftalik anhitrit, maleik anhitrit ve poliol karışımından oluşan yıllık 200-300 tonluk proses suyunun hiçbir ön arıtmaya tabi tutulmadan logara ve toprağa verildiği söyleniyor. Ayrıca firmanın hâlâ atık yönetmeliğine aykırı davrandığı, zehirli ve tehlikeli kimyasal madde ambalajlarını, boş varilleri, boş IBC, plastik atık, kâğıt atık, cam atık ve kontemine bez gibi tehlikeli zehirli ve tehlikeli kimyasal atık ambalajlarını lisanslı geri kazanım ve bertaraf fabrikalarına vermek yerine, merdiven altı diye tabir edilen hurdacılara sattığı belirtiliyor.

Yine, raporlarda oynama yapılarak mevzuat gereği 6 ayda bir geri kazanım ünitelerine bildirilmesi gereken işlemlerin yasalara aykırı biçimde gerçekleştirildiği belirtiliyor.  Yönetmelikteki “2 tondan az olanların bildirilmesine gerek yoktur” ibaresini yasalarda açıklık olarak kullanıp 2 tonun altında bildirdikleri öne sürülüyor.

İddialar ile ilgili Kubilay Boya yönetimini ve ALOSBİ Yönetimini arayıp bilgi almak istedik. Ancak, geri dönüş olmadı.

Kaynak : evrensel.net

1.315 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!