CO2 Emisyonlarını Azaltmak için Doğrudan Hava Yakalama Trenleri

CO2 Emisyonlarını Azaltmak için Doğrudan Hava Yakalama Trenleri

Fotoğraf-1: Yük trenlerinin dinamik frenleme sistemi havadan doğrudan gigaton ölçekli CO2 yakalama sağlamak için yeniden yapılandırılabilir.

Ya yük trenleri yavaşladığında veya durduğunda açığa çıkan enerji karbon yakalama teknolojisine uygulanabilirse?

Yeni bir start-up şirketi havadan doğrudan CO2 yakalamayı yükseltmek için karbondioksit hava akımını ve CO2 yakalamayı geliştirmeye yardımcı olacak tren yükleme modülünü kullanmaktadır. Sistemleri, hali hazırda düzenli hizmette çalışan trenlere bağlanacak.

CO2Rail, doğrudan hava yakalama sistemlerini çalıştırmak için yük trenlerinin dinamik fren sisteminde üretilen önemli miktarda boşa harcanan enerjiyi kullanıyor. Bu benzersiz yaklaşım, gigaton ölçeğinde CO2 yakalamayı enerji açısından verimli bir şekilde mümkün kılarak, aşağı yöndeki CO2 kullanıcılarının yakalanan CO2 ‘yi ekonomik bir şekilde kullanmasını uygun maliyetli hale getirebilir.

Büyük ölçekli, kara tabanlı ulaşım sistemlerinin en verimli biçimlerinden biri demiryoludur. Birim yük başına trenler, kamyonlardan yaklaşık %90 daha az enerji kullanır. Bununla birlikte, trenleri yavaşlatmak ve durdurmak, çoğu ısı olarak kaybedilen önemli miktarda enerji üreten bir fren sistemi gerektirir. Bu enerji kaybını, trene entegre edilmiş ve anında çalışan bir doğrudan hava yakalama sisteminde yakalayarak sera gazı emisyonunu frenlemek için kullanmayı hayal edin.

Aminlerin, oksitlerin ve hidroksitlerin çözelti ve katı formlarını, mineralizasyon ve gaz adsorpsiyon yöntemlerini kullanan, tümü de depolama veya kullanım için CO2 ‘yi yenilemek ve toplamak için ısı gerektiren CO2 ‘yi doğrudan havadan toplamak için ortaya çıkan ve gelecek vaat eden bir dizi yol vardır.

Özetle, küresel ısınmayı gerçekçi bir şekilde etkileyen ve Paris anlaşmasını yerine getiren bir ölçeğe ulaşmak için doğrudan hava yakalamanın karşılaştığı zorluklar sekiz katlıdır: enerji, üretkenlik, mekanik fizibilite, mekansal ayak izi, yaşam döngüsü karbon emisyonları, ekonomi, para kazanma ve ölçeklenebilirlik.

CO2 Emisyonlarını Azaltmak için Doğrudan Hava Yakalama Trenleri

Fotoğraf-2: Azaltma vagonu kullanarak CO2 emisyonlarının yakalanması. Fotoğraf kredisi: CO2Rail

Doğrudan hava yakalamanın yüksek maliyeti, şu anda fizibilitesini engelliyor – ancak yaparak öğrenme üzerine yakın tarihli bir raporun, teknolojinin maliyetini 100 $/ton CO2 ‘ye düşüreceği tahmin ediliyor. Heirloom Technologies tarafından önerilen pasif doğrudan hava yakalama sistemi gibi rakip teknolojiler, 50$/ton gibi düşük maliyetler vaat ediyor.

CO2Rail, trenlerdeki mevcut altyapıdan gelen atık enerjiyi kullanarak, doğrudan hava yakalamayı gerçeğe dönüştürmek için yukarıda bahsedilen birkaç sürücüyü optimize etmeye yardımcı olabilir. Araç, yavaşlayan ve duran bir trenin rejeneratif frenlemesi ile sağlandığından, herhangi bir harici güce ihtiyaç duymaz. Hareket eden tren tarafından büyük hacimlerde hava toplanarak fan ihtiyacını ortadan kaldırır. Mobil bir sistem olarak, statik bir CO2 yakalama tesisinin ekipman, arazi ve nakliye ihtiyaçları ortadan kaldırılır veya azaltılır. CO2 emisyonları, bir azaltma vagonunda yakalanabilir. Hafifletme birimleri olarak düzenli hizmette olan yük ve yolcu trenleri kullanılabilir.

Küresel bir doğrudan hava yakalama raylı sisteminin kümülatif CO2 uzaklaştırma kapasitesinin 2030 yılına kadar gigaton ölçeğinde olması öngörülmektedir. Bu mobil, doğrudan hava yakalama demiryolu teknolojisi, sürdürülebilir kimyasalların ve yakıtların “havadan kapıya” teslimi için bağımsız CO2 kullanım modülleriyle entegre edilebilir.

Bu, umarım hepimizi bir gezintiye çıkarmayan bir vizyondur. Umarız teslim edebilirler!

Kaynak: advancedsciencenews.com

818 Kez Okundu

Esra Erdem

1994 Mersin doğumluyum. Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladıktan sonra Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Danışmanlık sertifikamı aldım. Lisans diplomamı elime aldıktan sonraki mesleki hayatımda 2 ayrı firmada yaklaşık 3 yıllık iş tecrübem oldu. Bu iş tecrübelerimden birisi Yapı Malzemeleri ve Beton Katkı Kimyasallarının üretimi üzerine olan bir firmada, diğer iş tecrübem ise Polimer ve Kimyasal Ambalaj üretimi üzerine olmuştur. Mesleğimle bağlantılı olan her türlü alanda araştırma yapmaktan ve bildiklerimi insanlarla paylaşmaktan zevk aldığımdan dolayı İnovatif Kimya ekibine katıldım. İlgi alanlarım: Nükleer Enerji, Yenilenebilir Enerji, Nanoteknoloji, Biyoteknoloji, Cam,Seramik,Gıda,İlaç,Organik tarım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!