CO2’i Yakıta Dönüştüren Yeni Katalizör Keşfedildi

CO2i Yakıta Dönüştüren Yeni Katalizör Keşfedildi

Karbondioksiti yakıta dönüştürerek küresel ısınma ile mücadele etme hayali, araştırmacıların bir süper bilgisayar kullanarak bir grup tek atomlu katalizörü tanımlamasıyla bir adım daha yakın olabilir.

Prof. Liangzhi Kou’nun liderliğindeki QUT (Queensland University of Technology) ’den araştırmacılar, karbondioksiti sürdürülebilir ve temiz enerji kaynaklarına dönüştürebilen reaksiyonda etkili olabilecek 6 metali (nikel, niyobyum, paladyum, renyum, rodyum, zirkonyum) belirlemede teorik modellemeyi kullanan uluslararası bir çalışmanın bir parçası oldular.

Profesör Kou, araştırmanın deneyleri modelleyerek ve metallerin iki boyutlu “ferroelektrik” malzeme parçalarıyla nasıl reaksiyona gireceğine bakarak yürütüldüğünü söyledi.

Ferroelektrik malzemelerin bir yüzünde pozitif, diğer yüzünde negatif yük vardır ve bir voltaj uygulandığında bu polarizasyon tersine çevrilebilir. Araştırmacılar, teorik modellemede katalizör metalinin atomunu ferroelektrik malzemeye ekleyerek, sera gazının istenen bir kimyasal yakıta dönüştürülebildiğini buldular. Polaritenin tersine çevrilmesi katalizör görevi görerek karbondioksitin dönüştürülmesini sağlayacaktır.

Profesör Kou, karbondioksitin azaltılmasında kullanılacak tek atomlu katalizörlerin on yıl önce ortaya çıktığını, ancak bu gelişmenin araştırmayı önemli ölçüde ileriye götürdüğünü söyledi.

“Sera gazı olan CO2‘i istenen kimyasal yakıtlara dönüştürebilen özel bir kimyasal katalizör tasarladık. Reaksiyon verimliliği, uygulanabilir bir yaklaşım kullanılarak kontrol edilebilir.” dedi Profesör Kou ve ekledi. “Bu ilk kez hızlanma veya yavaşlatma, hatta reaksiyonu durdurma özelliklerini geliştirdiğimiz anlamına geliyor.”

“Sera etkisinden dolayı küresel ısınmanın ana sebebi olan CO2’i kimyasal yakıtlara dönüştürmek sadece çevremiz için değil, aynı zamanda enerji krizinin çözülmesinde de önemlidir.”

Çalışmanın yazarlarından olan Dr. Ju, araştırmanın, kimya endüstrisinde önemli etkiler yaratabilecek yeni katalizörlerin tasarımına rehberlik ettiğini söyledi.

Prof. Kou, bu araştırmanın uzun vadeli amacının CO2’i temiz enerji kaynaklarına dönüştürmenin yollarını bulmak olduğunu söyledi. Bu çalışmanın sonuçlarının, daha fazla gazı atmosfere salmaktansa CO2’i dönüştürecek sistemlerin bulunabileceğini belirtti.

Kaynak: phys.org

949 Kez Okundu

Pelin Alaca

1997 yılında İzmir'de doğdum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği lisans son sınıf öğrencisiyim. Kendi okuduğum bölüm ve yakın disiplinlerle ilgili sürekli olarak güncellemeleri takip etme imkânı ve öğrendiklerimi paylaşma fırsatı yakalamam bu dergiye katılmamda büyük bir motivasyon kaynağı oldu. İlgilendiğim konular arasında sürdürülebilir teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt üretimi ve uzay teknolojileri bulunmakta.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!