Değerli Madde Kaynağı Olan Su Giderek Daha Önemli Hale Geliyor

Değerli Madde Kaynağı Olan Su Giderek Daha Önemli Hale Geliyor

Bilim adamları, fosfor ve potasyum gibi tuzları sudan seçici olarak ayırmak için yeni bir yöntem buldular.

Su; lityum, fosfor, azot ve fosfor gibi her türlü değerli maddelerin kaynağı olarak daha önemli hale geliyor. Lityum özellikle önemlidir. Bu madde pil üretiminde kullanılmaktadır. Leeuwarden ve Wageningen Üniversitesi ve Araştırma (WUR) ‘daki Wetsus Araştırma Enstitüsünden uluslararası bir grup bilim insanı, sudan birbirinden ayrı olarak çeşitli maddelerin çıkarılmasını mümkün kılan bir teknik araştırmaktadır.

Louis de Smet’in (WUR’da Organik Kimya bölümünün bir parçası) liderliğindeki araştırma grubu, prestijli Energy & Environmental Science dergisinde dün bu konuyla ilgili bir makale yayınladı. Hollandalı uzmanların yanı sıra Seoul Ulusal Üniversitesi, Yale Üniversitesi, Technion ve Tsinghua Üniversitesi’nden araştırmacılar da katıldı.

Yaklaşık olarak dünyanın %70’i, çoğunluğu okyanuslarda bulunan sularla kaplıdır. Bu tuzlu su olup insan tüketimine uygun değildir. Tatlı su (toplamın sadece %3’ü) ise buzullarda bulunur. Yeraltı suyu da bir tatlı sudur ve kullanılabilirdir. Sınırlı olan bu tatlı sular, tuzsuzlaştırmayı önemli bir proses haline getirir.

Saf Hali

Tekniğe kapasitif deiyonizasyon (CDI) denir. Hafif tuzlu suyu tuzsuzlaştırmak için kullanılan tekniklerden biridir. Bilim adamları bu yöntemi sudan iyonları seçici olarak ayırmak için kullandılar. Bunun nedeni Potasyum ve Fosforun iyonlardan oluşmasıdır. Yeniden kullanım genellikle, sadece bu besinleri saf haliyle aldığınızda bir seçenektir. Bu, bu tekniği daha da önemli hale getirir.

WUR’dan bir basın açıklamasında, Louis de Smet şöyle açıklıyor; “Tüm bu teorik kuvvetler, etkilerini göstermek için basit formüller ve kısa açıklamalarla derlemede özetlenmiştir. Hesaplamalar, bu ayrıştırmanın tamamen mümkün olduğunu gösteriyor. Ayrılmanın sağlandığı hız gibi bir dizi ayrıntıya çok dikkat etmeniz gerekiyor.”

Birden Çok Yöntem

Ham maddeler için etkin bir şekilde seçici bir şekilde tuzları ayırmak için, bu yöntemlerden birkaçının aynı anda kullanılmasının gerekecek olması muhtemeldir. “Artan sayıda yeni elektrot ve membran ve dolayısıyla CDI seçiciliğini iyileştirmek için daha fazla seçenek bekliyoruz.”

Wetsus’tan Maarten Biesheuvel ekliyor: “Bu Wageningen yayınında açıklandığı gibi, bu malzemelerin iyon seçiciliği ve iyon taşınmasının daha iyi anlaşılması, malzeme bilimcileri için bir kılavuz görevi görecek.”

Kaynak: innovationorigins.com

365 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!